Catalan Spanish English German French Italian
 

Un racó dels Ports

A les altituds superiors als 1000 metres dels Ports hi trobem l’estatge submediterrani. El clima canvia augmentant la precipitació i disminuint la temperatura mitjana. Són paratges on solen predominar les pinedes de pinassa. En raconades més humides també apareix el pi roig.

MASSIS-DEL-PORT-104

En aquest estatge i en llocs més concrets podem trobar algunes fagedes i teixedes. A la zona de les Vallcaneres i el Retaule trobem un exemple magnífic d’aquesta vegetació. El faig i el teix són arbres relictes originaries d’altres èpoques geològiques més fredes i humides.

MASSIS-DEL-PORT-105

Precisament en aquest racó preciós dels Ports trobem la Reserva Parcial de les Fagedes dels Ports. És un lloc excepcional per diverses raons. En destacarem algunes:

1. La fageda del Retaule és la més meridional de la Península Ibèrica i alhora del continent europeu.

2. Hi trobem dos arbres monumentals dignes de visitar i admirar: el faig Pare i el pi Gros.

3. L’enclavament biogeogràfic d’aquesta banda dels Ports resulta molt interessant des del punt de vista mediambiental.

4. El component paisatgístic de l’entorn és força original i de gran atractiu. A la tardor el canvi de colors de la vegetació caducifòlia és tot un espectacle visual.

PORTS-TARDOR-010
Sens dubte la gestió i conservació d’aquesta zona dels Ports és de vital importància. Les generacions futures han de poder trobar-les ben conservades. A l’actualitat els amants de la natura i la muntanya les hem de visitar amb respecte i estima.

Activitats relacionades:
Fagedes dels Ports
Ports, paradís del senderisme