Priorat: terra de paisatges

Priorat: terra de paisatges

COMARCA DEL PRIORAT

La comarca del Priorat ha sabut conservar els seus paisatges. Els valors naturals, culturals i també els paisatgístics s’uneixen per oferir un entorn rural de gran qualitat. La gent de la comarca lluita per crear un nou model de territori.

La comarca del Priorat està situada entre les terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. És una terra ideal per conèixer caminant. Mancada de grans infraestructures viàries i d’altra banda amb una nul·la presència d’indústries contaminants la comarca disposa d’un actiu paisatgístic de primer ordre. De manera que aquesta terra desprèn un encant natural i també una marcada identitat.

Els paisatges rurals de la comarca del Priorat

El Priorat forma un amfiteatre geogràfic envoltant de característiques muntanyes del Sistema Mediterrani Català. La serra de Montsant presideix la comarca. Situada al nord és la muntanya emblemàtica d’aquest territori singular. Montsant amb els seus imponents conglomerats calcaris és un espai natural rellevant perquè compta amb una biodiversitat excepcional. L’any 2002 va ser declarat Parc Natural. Però Montsant també és patrimoni cultural i espiritual per molts motius. Al llarg dels temps ha estat una muntanya amb un elevat simbolisme.

A la banda sud trobem la serra de Llaberia, també amb grans valors naturals i paisatgístics. I a més, Llaberia i la Mola també són muntanyes carismàtiques del sud de Catalunya. La mar Mediterrània propera irradia aquestes muntanyes d’una lluminositat carregada de vitalitat. Els petits pobles que les envolten també li donen un encant paisatgístic força atractiu. I a més és una zona muntanyosa que també compta amb valors tradicionals.

Les històriques muntanyes de Siurana senyoregen la banda Est. I per l’Oest la serra de la Figuera delimita la comarca amb la veïna Ribera d’Ebre.

I finalment, la part central de la comarca del Priorat  la trobem solcada pels característics turons de pissarres paleozoiques. Aquí el paisatge l’omplin els conreus de vinya, d’oliveres i també ametllers i fruiters. I per descomptat, en aquest mosaic agrari  també destaquen els petits pobles escampats aquí i allà.

Els nous reptes de la comarca

El Priorat és una comarca rural despoblada que, entre d’altres, ara afronta el repte d’unir l’agricultura amb els valors naturals i culturals a més dels paisatgístics. Però, aquests valors s’han de protegir i blindar de les sempre possibles agressions vingudes d’altres sectors.

Això ja va passar d’una manera rellevant a principis de l’actual segle amb la projecció a la comarca de nombroses centrals eòliques. Però la gent es va unir per defensar el territori d’aquesta brutal agressió. Com a resultat la lluita perseverant va valdré la pena. Perquè a banda d’evitar aquest problema ambiental i paisatgístic també va servir com a punt d’inflexió per posar les bases d’un nou model de territori.

Durant aquests darrers anys s’han endegat diversos projectes que miren de forjar el rumb de la comarca cap a un nou horitzó. Per tant, es tracta que l’economia i la vida de la gent tinguin com a base els valors del mateix territori. De manera que l’agricultura en simbiosi amb el paisatge, la natura i els valors culturals han de saber gestionar-se de manera intel·ligent. La finalitat és aconseguir un model de territori on la gent hi pugui viure digna i també qualitativament.

Treballant per un nou model territorial

En aquest sentit La Carta del Paisatge del Priorat ja va ser un compromís clar per marcar aquest nou camí. Es va signar l’octubre de 2012. En conseqüència en aquest document els agents impulsors es comprometien a assumir una sèrie d’acords. En concret a favor de la protecció, ordenació, gestió, millora i també la valoració dels paisatges del Priorat.
.

D’altra banda el 2007 es va posar en marxa el projecte de candidatura per obtenir el segell de la Unesco com a paisatge cultural del patrimoni mundial. Per tant, el camí recorregut ha estat llarg. Diverses entitats i persones de la comarca hi han lliurat molt de temps i esforços. Perquè tirar endavant un projecte d’aquest calat esdevé un procés costós.

Una altra iniciativa destacable ha estat la creació d’un Banc de Terres.  Amb aquest projecte el que s’intenta és connectar persones que tenen terra i ja no la treballen amb altres persones que no en tinguin i també vulguin dedicar-se a l’agricultura. Tot plegat, emmarcat dintre d’aquest nou model de respecte al paisatge i també del patrimoni natural i cultural de la comarca.

Cap un nou futur

Aquest nou model territorial que s’està teixint a la comarca del Priorat hauria de servir perquè la comarca entri en un nou dinamisme que permeti evitar el seu despoblament. Que la gent jove no hagi de marxar. I a més doni oportunitats per a persones de fora que s’hi vulguin establir. Persones que cerquin una nova manera de viure la vida. I a la vegada que també vulguin posar en practica uns nous principis i valors.

Tots els canvis solen ser difícils. Però si mirem l’estat actual de certes comarques veïnes (centrals nuclears, abocadors de residus, massificació de centrals eòliques, etc) el Priorat pot estar ben orgullós. Ha aconseguit obrir un nou camí net d’agressions al territori. I també per haver creat els fonaments per un futur basat en el respecte a la mare natura, el paisatge i els valors de la terra.
.

Comentaris

Deixa un comentari