Catalan Spanish English German French Italian
 

Matarranya desconeguda

Un territori per descobrir
La comarca del Matarranya és una zona amb molts atractius tant pel que fa al seu passat, els seus paisatges rurals i muntanyosos, les seves tradicions, la seva gastronomia… A cavall de les terres aragoneses, valencianes i catalanes, és un lloc que durant segles va ser punt de trobada i convivència entre tres grans cultures: la musulmana, la jueva i la cristiana. Els seus pobles encara respiren un cert aire medieval. Amb una superfície de 932 km2 i una població al voltant de 10.000 habitants repartits en 18 municipis, podem afirmar que és una comarca amb poca gent i amb un caràcter eminentment rural.

MATARRANYA-DESCONEGUDA-02  MATARRANYA-DESCONEGUDA-01
Ports del Matarranya

Com a prolongació del Parc Natural dels Ports de la banda catalana, trobem aquí a la comarca del Matarranya els Ports de Beseit, gestionats des del Govern de l’Aragó. Aquest massís muntanyós, d’un gran valor natural i paisatgístic, està integrat aquí a la comarca del Matarranya (Terol) dintre del Sistema Ibèric. 

PORTS-DEL-MATARRANYA-01
En aquesta banda dels Ports neixen i/o transcorren alguns dels seus grans rius, el quals generen vida i bellesa des de temps immemorials: el riu Matarranya, el riu Ulldemó, el riu de Pena, el Tastavins, etc. De fet el nom de la comarca pren nom del seu principal riu, el Matarranya, amb un longitud de 97 km i una conca de 1.727 km2.

Les roques de Masmut
Les trobem al municipi de Pena-roja de Tastavins. Es tracta d’una enorme formació rocosa de conglomerat rogenc. De fet el nom del poble té el seu origen en aquestes singulars roques.

ROQUES-DEL-MASMUT-02
Amb una altitud modesta de 1058 m, aquestes roques foren escenari de rituals portats a terme per pobles de civilitzacions protohistòriques. Per tant estem parlant d’una muntanya de caràcter sagrat, un autèntic altar per venerar a la naturalesa i a les divinitats celestials. Des de la plataforma del cim es feien els cultes a les divinitats masculines, i les coves de les parts baixes es feien servir com altars a les deesses.

ROQUES-DEL-MASMUT-01
Activitat relacionada:

Matarranya, natura espectacular