Catalan Spanish English German French Italian
 

Lo Panxampla

PORTS-HISTORIES-005Joan Pujol Fontaner conegut popularment com Lo Panxampla fou un personatge força singular de l’Ebre i els Ports. Nascut a Alfara de Carles l’any 1857, era el més petit de sis germans d’una família molt humil i de la qual prompte faltà el pare. Per això, als catorze anys marxà a treballar al Reguès (Tortosa). No anà a l’escola i morí analfabet. Segons la premsa de l’època, ja des de jovenet era sedicioso, alborotador, pendenciero, y dispuesto siempre a todo escándalo, Pujol dio a entender claramente desde los primeros pasos de su vida su osadía y atrevimiento.”

Els qui guarden el record d’èpoques passades afirmen que no era dolent, però que no permetia la traïció ni l’engany, i que mai no robava als pobres, sinó que fins i tot els ajudava en alguna ocasió actuant com una espècie de Robin Hood de l’Ebre. Per tant, posseïa tots els ingredients perquè el personatge passés a la posteritat.

Cap a l’any 1870 s’integrà a les primeres partides carlines que començaren a organitzar-se al sud de l’Ebre i arribà a ser suboficial de la companyia que manava lo Capellà de Flix. Però, el que acabà per marcar el destí de la seva vida fou la mort de Marià Fontanet, conegut com a Marianet de la Viuda, el novembre de 1877. A les dues de la matinada del dia 24 el Marianet manà la seva filla que anés a buscar aigua a la font de la plaça, i allà es trobà quatre joves entre els quals hi era el Panxampla, que després de beure a dojo a la taverna, marxaven a rondar. Al Diari de Tarragona nº 282 de data 1-12-1877 va quedar reflectida la notícia d’aquesta manera: “…la persiguieron hasta casa, dos delante i dos detrás. Frente a la casa, el padre defendió a la hija y uno de los cuatro disparó una pistola a quemarropa al padre, dejándole cadáver en el acto.”

PORTS-HISTORIES-004Per aquest crim Panxampla fou tancat a la presó de Tortosa, d’on aconseguí fugir amb altres vuits companys acusats com ell d’homicidi. Utilitzaven l’escabrositat de les muntanyes i el gran nombre d’amagatalls que els oferia els Ports. Al Diari de Tarragona núm. 245 de data 19-10-1879 podem llegir:

“La Guardia Civil ha realizado una penosa campaña en los puertos de Beceite donde se han refugiado cinco criminales de los escapados de las cárceles de Tortosa. La persecución es tan activa como permite lo quebrado de las montañas que les sirven de guarida, y día y noche no descansan las beneméritas parejas de este Instituto destinadas a volver la tranquilidad a los habitantes de aquellas masías que la han perdido con la aparición de aquella cuadrilla de facinerosos.”

Però la col·laboració de sometents i espies acabà conduint a la detenció del bandit. Així, al Noticiero Dertosense de data 23-10-1879 va aparèixer la següent notícia: Al amanecer del domingo último (dia 19) fue capturado el célebre criminal de Alfara, le hallaron sin armas y declaró que iba a presentarse a las autoridades.” Però el gener de 1880 Panxampla aconseguí escapolir-se novament, amb altres nou detinguts, de la presó de Tortosa.
PORTS-PERSONATGES-004

A partir d’aquí es consagrà com una llegenda, amb perfils sobrenaturals, capaç de tenir el do de la ubiqüitat, de la premonició, d’endevinar les emboscades i sortir indemne dels tiroteigs. El juny de 1881 marxà a França . Allà conegué Cesària Victorine Milhau, amb qui tingué un fill el novembre de 1882, que es morí. El desembre de 1882 va ser detingut a Carcassona i extraditat a Espanya. Va ser afusellat el juny de 1883 a Tarragona. Segons s’explica la seva detenció al sud de França va ser fruit d’una traïció d’un tal Joaquim Barberà Chavarria de Roquetes.

Josep Abelló

Activitat relacionada: Ports del Panxampla