La llegenda d’Altafalla

la llegenda d'altafalla

La llegenda d’Altafalla: amor colpidor

A la comarca del Priorat és coneguda i molt famosa la llegenda del “Salt de la Reina Mora”. Basada en un suposat fet ocorregut l’any 1153 quan les tropes cristianes conquereixen el darrer reducte musulmà: Siurana. En canvi al Priorat també trobem un altre relat força interessant: la llegenda d’Altafalla. Una llegenda dels darrers temps en que els musulmans encara senyorejaven aquelles terres del sud de Catalunya.

Antic castell musulmà prop de Falset

En el punt més alterós i proper a la vila de Falset, a la banda est, es conserva encara la presència pretèrita d’una fortificació. És el castell d’Altafalla, el qual s’ha volgut suposar existent en els temps anteriors a la conquesta cristiana. Hi fos o no aleshores, el fet és que el lloc ja és per si mateix una talaia natural de forma piramidal. En aquells temps permetia controlar tota la vall de Falset i els seus accessos.

Amor d’un cabdill andalusí i una cristiana

A propòsit d’aquest castell, s’explica una llegenda que vol confirmar la presència musulmana a Falset. Es refereix a l’amor foll d’un valerós cabdill andalusí, dit Al Tafalla, per una cristiana formosa i d’aires fascinants, el nom del qual es desconeix, però sí que se sap que ella el corresponia.

Units per sempre

Aquest cabdill, després de moltes batalles –a les quals ella l’havia acompanyat sempre-, va ser encerclat al referit castell. I, veient-se finalment perdut, abans de lliurar-se als cristians, va preferir tirar-se des de dalt de la torre.

Però no ho va fer sol, sinó que ho va fer abraçat a la seva estimada, que també aleshores el va voler seguir i va preferir la mort a perdre’l. La llegenda diu que des de llavors aquest lloc altiu rep el nom d’Altafalla.

Comentaris

Deixa un comentari