Catalan Spanish English German French Italian
 

Les Serres del Mestral

MUNTANYA-BLANCA-CATSUD-009Un vent propi del sud
El mestral
és el vent del nord-oest que neteja els cels del sud de Catalunya. Al Priorat rep el nom de serè i a la Terra Alta de cerç. Quan aquest vent arriba a les muntanyes de la Serralada Prelitoral es revolta i s’estreny per trobar passos acanalats i agafar embranzida. Es un vent eixut i fresc que neteja a fons l’atmosfera i el medi ambient.

Muntanyes prop del litoral
Les Serres del Mestral estan integrades per un conjunt de muntanyes de
la Catalunya meridional. La Serralada Prelitoral Catalana, a l’alçada de les Muntanyes de Prades, forma una tenalla partint-se en dos blocs muntanyosos fins a retrobar-se al massís dels Ports, aquest darrer, nexe d’unió amb el Sistema Ibèric. Abasten un territori comprès entre les comarques del Baix Camp, el Priorat, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

EXCURSIONS-SERRES-MESTRAL-001

Un territori entre el Camp i l’Ebre
La banda est d’aquesta tenalla es perllonga propera al litoral i forma un conjunt de muntanyes anomenades Serres del Mestral, les quals estan integrades per la serra de Pradell, la serra de l’Argentera, la Mola de Colldejou, la serra de Llaberia, la muntanya de l’Areny, la Muntanya Blanca, el Cabrafiga, la muntanya d’Escornalbou, la serra de Santa Marina, el Montalt, les muntanyes de Tivissa i Vandellòs i el massís de Cardó-Boix. EXCURSIONS-SERRES-MESTRAL-004

Conjunt orogràfic abrupte i singular
Es tracta d’unes serres que constitueixen un conjunt orogràfic d’altitud modesta, amb punts culminants entre els 900 i els 1000 metres d’altitud. En destaca la gran complexitat i el relleu molt accidentat; l’element rocós defineix marcadament uns paisatges força singulars i atractius. Una de les característiques d’aquestes zones muntanyoses és el seu despoblament, que en alguns casos ha conduït a una acusada pèrdua de l’activitat agrícola i ramadera.

EXCURSIONS-SERRES-MESTRAL-002

Un lloc de pas i d’establiment humà
Ibers, romans, musulmans i cristians van passar i/o es van establir per aquestes serres i valls. En altres temps foren refugi espiritual per a frares franciscans i carmelites descalços. Però també han estat llocs estratègics per a guerrillers antiborbònics i camp de batalla per a soldats francesos. Durant molt de temps els bandolers hi trobaren lloc de saqueig i alhora d’amagatall.

EXCURSIONS-SERRES-MESTRAL-003
Paisatges de màgica nuesa
EXCURSIONS-SERRES-MESTRAL-005A l’actualitat esdevé un plaer caminar per les Serres del Mestral fruint del seu caràcter ple de contrastos i la seva llum hipnòtica. Els seus paisatges de màgica nuesa sovint són il·luminats per la lluïssor de la mar Mediterrània.

Són muntanyes de cels il·limitats i nitidesa blavosa, on contemplar el vol planat i majestuós de l’àliga daurada esdevé una experiència sublim. Els cims d’aquestes muntanyes ofereixen vistes de gran abast. Les seves crestes irradien un magnetisme especial que el caminant observador sap captar al moment oportú.

Josep Abelló. 11-12-14

Activitats relacionades:
Camí dels Borjos, la Tossa i punta Monegret
Ermites i miradors de Cardó
Cims de Llaberia
Balcó de la Costa Daurada