Catalan Spanish English German French Italian
 

La Tinença de Benifassà

Un paradís pels amants de la natura
La Tinença de Benifassà, a la comarca del Baix Maestrat, representa una de les zones de més difícil accés de tot el País Valencià. És per això que actualment pot ser considerada com un dels paratges valencians més ben conservats. Cal destacar les magnífiques àrees forestals que conté, d’una extensió i riquesa possiblement úniques. Sens dubte es tracta d’un autèntic paradís pels amants de la natura i pels aficionats al senderisme.

TINENSA-BENIFASSA-03

Situada a l’extrem septentrional del País Valencià, la Tinença comprèn les valls altes dels rius Sénia i Tastavins, i es troba formada pels darrers contraforts de la branca aragonesa del Sistema Ibèric, que efectua un arc per enllaçar amb la serralada dels Catalànids.

Paisatges espectaculars
Una de les característiques més colpidores de la Tinença són les impressionants moles calcàries erosionades per l’aigua i el vent, on els potents conjunts de dolomies dures han quedat al descobert i han originat estructures capritxoses, extraordinaris farallons, finestres de gran envergadura, formes retortes i turmentades.

TINENSA-BENIFASSA-01  TINENSA-BENIFASSA-02
Un laberint de muntanyes
La Tinença és un territori trencat compost de serres poc delimitades. És un autèntic laberint de muntanyes. Administrativament parlant, la Tinença està situada a cavall de les terres valencianes, aragoneses i catalanes.

TINENSA-BENIFASSA-05

A les zones de Terol i Tarragona, és on el relleu és més accidentat i de més elevació, amb una mitjana de 1000 metres. En aquesta zona s’assoleix la  màxima altitudinal de la Tinença amb 1.393 metres del tossal d’en Cadaner, segon cim més alt de tots els Ports. Altres elevacions destacades de la Tinença són: el Negrell (1.345 m), el tossal d’en Cervera (1.347 m) i els tossal dels Tres Reis (1.351 m), aquest darrer amb una toponímia relacionada a la conjunció dels tres regnes històrics.

TINENSA-BENIFASSA-07

El riu Sénia
La principal artèria fluvial de la Tinença és el riu Sénia, el qual es genera en terres valencianes pel drenatge meridional de la Tinença i d’un sector de perllongació per Catalunya. Aquest riu neix per unió de diversos torrents i barrancs. Rep les aportacions subsidiàries del barranc del Salt i de la Fou, també del barranc de la Pobla i del barranc de la Tenalla.

L’aigua de tota aquesta munió de barrancs tributaris és retinguda a l’embassament d’Ulldecona o de Benifassà. Aigües avall del pantà, es quan pren el nom de riu de la Sénia, de possible etimologia àrab, procedent de saniya, una mena de roda de treure aigua dels pous, que ha evolucionat a sínia i sénia. L’altre riu important de la Tinença és el riu Cérvol, originari de la zona de Morella.

Activitat relacionada:
 Ports de la Tinença

  1. Xavier Rosselló de Barcelona dimecres, 02/10/2013

    Les dues excursions per la Tinença de Benifassà van estar molt bé, amb dos dies esplèndids, unes panoràmiques superbes i una excel·lent direcció per part del Josep.

  2. Carme Masip de Reus dimarts, 24/09/2013

    Realment, han estat dos dies magnífics. Paisatge, natura, bon temps, vistes espectaculars, ben guiades, esport i cordialitat a l’aire lliure, hostal correcte, menjar bo i abundant. Altament recomenable!