Catalan Spanish English German French Italian
 

La terra dels ibers

IBERS RECIPIENTSEls ibers van ser una civilització molt creativa i avançada
Consolidada a partir del segle VI aC. disposaven d’una estructura jerarquitzada que s’organitzava en petites tribus que controlaven un territori, i estaven confederades entre ciutats. Tenien art i cultura propis, entre els que destacaven recipients metàl·lics esculpits amb relleus, com els trobats entre el Tresor de Tivissa. Pel fet de ser una societat evolucionada, disposaven d’uns costums funeraris particulars, tot i que força discrets.

Acostumaven a incinerar els cadàvers dels adults, i enterraven les restes en recipients de terrissa junt amb algunes de les pertinences del difunt. Només en els casos de personatges particulars assenyalaven amb túmuls de pedres els llocs d’enterrament. Paral·lelament, els nadons eren enterrats a l’interior dels habitatges familiars.

TERRA-IBERS-003

Els ibers acostumaven a incinerar els cadàvers dels adults, i enterraven les restes en recipients de terrissa.

Un territori ampli amb diversitat de tribus
Els ibers ocupaven la franja de la Mediterrània que va des d’Andalusia fins al Llenguadoc, amb un ampli ventall de tribus, entre les quals els Ilercavons, que estaven al nord de l’Ebre, els Ilergetes per la zona de Lleida i els Cessetans o Cossetans a la part del Camp de Tarragona. La tribu anomenada dels Suessetans ocupava la serra de la Llena, les Muntanyes de Prades, Montsant i part de l’actual comarca del Priorat.

TERRA-IBERS-005

Els Suessetans ocupaven la serra de la Llena, les Muntanyes de Prades, Montsant i part de l’actual Priorat.

ibers homeEls ibers eren gent forta, resistent a la fatiga, lleugers, àgils i destres.
S’enfilaven amb molta facilitat per les roques i per les muntanyes.
Eren frugals, sobris i hospitalaris, gent de caràcter i conseqüents a la paraula donada.

Les seves afeccions esportives eren la caça i la guerra. Livi ens conta que feien la guerra cantant. Hi ha documents impressionants que parlen de la vida bèl·lica ibèrica tant defensiva com ofensiva. Amb tot, els ibers no eren una societat violenta. Defensaven el seu territori i valoraven la possessió d’armes com un símbol d’estatus.

Abans de ser absorbits per l’imperi romà, van tenir relacions comercials amb els fenicis i els grecs, amb els quals intercanviaren productes. Al seu llibre Els ibers, vida i cultura l’Anna Pujol diu: “Aquesta civilització ibèrica és el fruit d’una evolució i transformació sobre el terreny i no es tracta de cap civilització vinguda de fora, com es creia fa anys, quan es pensava que els ibers eren gent vinguda d’Àfrica. Els ibers són els descendents de la gent del Neolític i de l’Edat del Bronze”.

Per tant, els ibers eren gent del propi territori que amb el temps van evolucionar ja que eren un poble organitzat i que finalment van ser diluïts dins de la civilització romana. Els ibers són part dels nostres orígens, les nostres arrels s’endinsen en el temps en que el nostre territori era ocupat per una diversitat de tribus ibèriques.

Josep Abelló

Activitat relacionada: Talaia dels Ibers