Reportatge sobre Catsud

EXCURSIONS AMB GUIA

EXCURSIONS AMB GUIA CATSUD
Entrevistem a Josep Abelló, creador i guia de Catsud.
Ho fem rodejats de majestuoses muntanyes del Parc Natural dels Ports.

 • Com va néixer aquest projecte?

Catsud (Catalunya Sud) neix el 2001 com a eina de divulgació i també de sensibilització del valuós patrimoni natural i cultural del sud de Catalunya mitjançant excursions amb guia de caire interpretatiu.

Ho fa davant el brutal allau de projectes de construcció de centrals eòliques a la majoria de muntanyes del nostre entorn: serra de Montsant, Muntanyes de Prades, serra de Llaberia, Ports, etc. En aquells anys vaig formar part de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Natural del Priorat i també de la Coordinadora de Plataformes del Sud de Catalunya, que defensàvem el territori davant d’unes agressions mediambientals de gran dimensions: Pla Hidrològic, centrals tèrmiques de cicle combinant destacant la Enron a Móra la Nova, centrals eòliques pels espais naturals més emblemàtics, etc. Moltes persones del territori ignoraven els valors ambientals i culturals de les muntanyes del sud. El projecte va sorgir com una eina més per divulgar i conscienciar al públic en general de tots aquests valors que calia preservar.

Vaig iniciar el projecte sol, pel meu compte. L’any 2007 s’hi va incorporar la meva companya Ana. A partir d’aquesta data i durant els següents dos anys Catsud es va consolidar. De manera que aquest factor clau es va assolir gràcies al bon treball d’equip. Va ser un moment en que també vam poder augmentar el nostres catàleg d’excursions amb guia.

 • Que s’ofereix des de Catsud?

El que oferim són diversos tipus d’activitats. Destacarem el senderisme cultural amb itineraris interpretatius per la baixa i mitjana muntanya. Però també fem rutes temàtiques per les comarques, sortides de caire vivencial, enoturisme, oleoturisme, educació ambiental i astronomia. La nostra base i filosofia de treball són la natura, la cultura i el territori.

I cada vegada pren més volada el concepte saludable de caminar per la muntanya i pel bosc en particular. Perquè els descobriments científics recents demostren els grans beneficis que suposa per la salut caminar habitualment pels boscos. En aquest sentit hem creat algunes excursions amb guia que incideixen especialment en aquest tema. “Banys de bosc” i “Boscos terapèutics”, en són dos exemples.

 • A banda dels valors ambientals i territorials que promulgueu, en destacaries algun altre?

Si, el concepte de turisme de proximitat crec que també té la seva importància. Conèixer el territori proper i els seus valors suposa un impacte ambiental mínim si el comparem, per exemple, amb viatges a llocs llunyans. El turisme massiu viatjant per tot el planeta ja és un problema ambiental de primer ordre.

 • Quin és l’àmbit territorial de Catsud?

Al principi la nostra base territorial van ser el Priorat, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Des del 2007 també oferim activitats guiades a l’illa de Menorca. I aquests darrers anys també hem creat i estem creant noves activitats en altres territoris: Matarranya (Terol), Baix Maestrat, comarca dels Ports, Plana Alta i Alcalatén (País Valencià).

 • Què diferencia la Catalunya Sud de la resta del territori català?

El sud de Catalunya és el gran desconegut. Francament, el potencial de natura i també de cultura que tenim a les nostres terres és especialment rellevant. La majoria de persones que ens venen de l’àrea metropolitana de Barcelona es queden sorpresos i també meravellats de les muntanyes i els entorns naturals que hi ha aquí.

També cal destacar el valors  culturals del nostre territori. I aquí hi podem incloure moltes coses: la prehistòria i la protohistòria, la història i les tradicions, el paisatge, els productes agroalimentaris de qualitat, la gastronomia, etc. Per tant, tot plegat conforma una marca territorial molt interessant.

 • Preparar una ruta de senderisme demana hores de feina. Quins aspectes tens en compte a l’hora de preparar-ne una? Quin procés segueixes?

Els conceptes teòrics són importants però el que realment ensenya és la pràctica constant. Per tant, aquest tema es va aprenent amb el temps i l’experiència. És una mica com els cuiners. Cadascú té la seva fórmula particular per tal d’elaborar un producte que sigui de qualitat i agradi de manera integral al client. Per regla general intento fugir de crear itineraris o rutes a llocs massa freqüentats. Naturalment utilitzo el mapa com a eina bàsica. També eines tecnològiques. Procuro confeccionar itineraris que almenys en alguns trams estiguin poc senyalitzats. També que globalment ofereixin bons entorns naturals i paisatges de gran bellesa.

La meva base per preparar una ruta és la coneixença general d’un espai natural en concret. Per exemple, els Ports en la seva totalitat (Catalunya, Aragó, País Valencià) sumen una àrea biogeogràfica de més de 1000 km2 de superfície. Conec tot aquest gran espai des d’una visió de conjunt. Això em permet crear noves rutes amb una certa facilitat. És com la construcció d’un gran trencaclosques. Quan tens la majoria de les peces col·locades i repartides, els espais buits que encara queden sempre són més fàcils d’omplir.

 • Quin perfil de clients té Catsud?

Els clients de Catsud generalment són d’un segment d’edat que va dels 40-45 anys fins els 65-70 anys. Són persones d’un bon nivell cultural que no tan sols els agrada descobrir nous llocs, caminar per la muntanya i fer salut. Valoren l’activitat en el seu conjunt destacant els continguts d’una ruta en concret: interpretació del paisatge, els valors ambientals, la història, les llegendes i les tradicions,  els recursos del territori i també el tarannà de la seva gent, entre d’altres coses.

També tenen molt en compte la qualitat global, així com la seguretat de la ruta i el guiatge. I a més es valora molt la bona dinàmica del grup en cada activitat. Les nostres activitats encaixen perfectament en aquest segment de demanda. Per això, un dels nostres eslògans és “Natura i Cultura”. Destacarem 4 procedències principals: Barcelona i la seva àrea metropolitana, Reus, Tarragona, Lleida. En menor mesura Terres de l’Ebre, Estat Espanyol i públic francès.

 • Com han beneficiat les noves tecnologies a Catsud?

Catsud va néixer i existeix gràcies a les noves tecnologies. A principis del 2000 Internet i la telefonia mòbil van ser eines claus per tirar endavant aquest projecte. I a l’actualitat com a eines de comunicació continuen essent-ho. Per treballar sobre el terreny el GPS és de gran ajuda, però l’utilitzo com a suport secundari. Tot evoluciona molt ràpid. Per tant, l’adaptació en aquest món canviant és primordial. Naturalment, sempre has d’estar amatent. Però, els raonaments basats en l’experiència, el sentit comú, saber improvisar davant situacions inesperades, etc. s’han de saber compaginar de manera adient amb la tecnologia.

 • Hi ha intrusisme en aquest sector?

Certament. Com a altres sectors existeix aquest problema. Mentre que uns estem dintre de la legalitat (d’alta a la Seguretat Social, paguem els Impostos a AEAT, contractem les assegurances obligatòries) i tenim la titulació que pertoca, d’altres fan de guies per la muntanya o organitzen activitats de senderisme estant en situacions il·legals o irregulars. Confonen aquesta activitat professional i perjudiquen als que estem actuant legalment. Per tant, la competència deslleial està servida.

 • Quin és el projecte de futur de Catsud? Cap a on vol evolucionar?

Catsud ha evolucionat a través de diverses etapes. Precisament la nova etapa que se’ns obre davant entre d’altres objectius,  pretén culminar un projecte iniciat l’any 2012. Es tracta de conèixer a fons tot el conjunt muntanyós dels Ports (Catalunya, Aragó, País Valencià), del qual parlàvem abans.  Per tant, treballem per ser referents en itineraris de senderisme i rutes culturals en aquest enorme i interessant territori.

D’altra banda també tenim la intenció d’ampliar les nostres propostes d’activitats de caire cultural al territori més proper com ara les Terres de l’Ebre i el Priorat, ampliant i millorant el nostre catàleg de propostes d’enoturisme, oleoturisme i rutes culturals. De manera que en aquest segon objectiu pensem que cal crear noves sinergies. Per l’experiència que tenim creiem que treballar en xarxa és beneficiós per a tots els implicats. I per descomptat pel territori en conjunt.

 • Segur que amb tantes rutes a l’esquena tens alguna experiència o anècdota que explicar.

Sincerament, després de tants anys podria fer un llibre ple d’experiències, d’anècdotes i curiositats. M’ha costat triar-ne una. Però, us explico una anècdota que ens va passar fa uns anys a la Vall del Cérvol (Castelló). Era el mes de novembre i en aquella zona era any de bolets a dojo.

El primer dia a l’excursió que vam fer pels boscos de Vallibona (Comarca dels Ports) ens vam començar a trobar rovellons i tota classe de bolets comestibles per la vora del mateix sender. De manera que no vam parar de collir-ne. A més d’això a la nit, al restaurant on érem allotjats el cuiner se’ns va brindar a cuinar-los saltejats a la cassola, a la brasa… Suculents i saborosos regats amb un bon vi de la Terra Alta. Quin sopar més deliciós!.

A l’excursió de l’endemà caminant per un bosc de Bel (Baix Maestrat) vam tornar a començar a trobar bolets i rovelloneres per tot arreu. Com a resultat final vam marxar cap a casa ben carregats. En conclusió, va ser un cap de setmana de bolets!.

Entrevista: Noemí Rabassa
Fotos: Joan Sala

Comentaris

Deixa un comentari