Catalan Spanish English German French Italian
 

Montsant

La muntanya santa sempre ha estat un referent geogràfic de la gent i de les terres del sud, una illa excepcional de diversitat biològica, un espai predilecte estimat pel món excursionista.

guies-de-muntanya-parc-natural-montsant

Durant la foscor de la nit dels temps els nombrosos abrics naturals de Montsant ja servien de refugi i aixopluc a homes i dones. A l’època visigòtica la muntanya era plena d’ascetes, els quals feien una vida molt austera arrecerats dins de balmes i coves. La llegenda ens diu que quan els sarraïns es van fer amos i senyors de la muntanya van respectar la vida dels anacoretes a canvi de serveis de vigilància.

EXCURSIONS-PARC-NATURAL-MONTSANT-CATSUD-070
A la segona meitat del segle XII, uns homes i dones plens de misticisme i espiritualitat van començar a aixecar les primeres ermites i monestirs. Eren els temps de Pere de Montsant, de Ramon de Vallbona, de fra Guerau Miquel, de Pere Balb, la seva muller Guilleuma i la seva filla Anglesa, els quals van donar a la muntanya el seu nom actual i van impregnar-la d’un cert caràcter sant i místic. Cartoixans i cistercencs envoltaven el Montsant, alhora que dinamitzaven socialment i econòmicament la incipient comarca que amb el temps esdevindria l’actual Priorat.

Als segles XIII i XIV, Montsant i el seu entorn van servir d’amagatall a càtars i occitans fugits de la seva terra estimada en una terrible persecució portada a terme per la sanguinària Inquisició, que tanta gent va torturar i matar. A la gent del propi territori que abraçava les idees càtares se’ls va prendre les seves cases i terres com a mesura de càstig.

Al segle XIX, el darrer ermità de Montsant, en Pere Palau Quer, feia vida penitent a la captivadora i llegendària ermita de Sant Bartomeu, fundada per fra Guerau Miquel, guaridor espiritual de la reina Sança (s.XII). En l’actualitat, una moderna i emprenedora ermitana viu a l’ermita de Sant Joan de Codolar. És la Montserrat Domingo, que coneix a fons tots els racons i tots els secrets delMontsant i que ha viscut un munt d’enriquidores experiències i vivències dalt de la muntanya.

SERRA-DE-MONTSANT-PAISATGES-002
Montsant és la muntanya llegendària per excel·lència. Montsant ens ofereix tot un món farcit de llegendes i tradicions. Llegendes que arranquen dels temps en que els sarraïns eren amos i senyors de tot el territori que envoltava la muntanya santa. En aquells temps una colla d’anacoretes cristians habitaven Montsant a canvi d’oferir serveis de vigilància als sarraïns.

És ric i divers el recull de llegendes que a les excursions de CATSUD relatem: la llegenda tètrica de la cova de la Taüt, la llegenda malèfica de Na Lluerta, la llegenda infernal de les bruixes de la Corbatera, la llegenda estrambòtica de fra Llorenç Julià, la llegenda màgica de fra Guerau Miquel, etc. etc.

ACTIVITATS-GUIADES-PARC-NATURAL-SERRA-MONTSANT-006
Des de CATSUD et proposem conèixer el Parc Natural de Montsant d’una manera integral. Caminant pels seus racons amagats i els seus paratges d’encís. Coneixent la seva història i les seves llegendes. I sobretot valorant el seu important patrimoni natural.

Activitat relacionada:
 Priorat Nord