Catalan Spanish English German French Italian
 

Arcturus, l’estel refulgent

“He estimat a les estrelles amb suficient amor com per no tenir por de la nit”.
Galileo Galilei

La quarta estrella més brillant
Arcturus és el quart estel més brillant del firmament. Cap al tard, quan comença a enfosquir, és una de les estrelles que primer podem veure al cel. Als capvespres d’estiu resulta fàcil albirar la seva brillantor refulgent.

ASTR0-02

Una gegant taronja
Aquesta estrella està catalogada com una gegant taronja i és 110 cops més lluminosa que el Sol. De totes maneres, com que la majoria de la “llum” emesa està a l’infraroig, la potència total emesa és aproximadament 180 vegades la del Sol.

ASTRO-004Situada a 36 anys llum de la Terra, Arcturus forma part de la constel·lació del Bover, situada propera a la de l’Óssa Major. El nom de l’estel deriva del grec antic: Arktouros, que vol dir “Guardià de l’Ós”. De fet, dintre de l’àmbit mitològic aquest estel té el paper de fer de guardià de les Osses.

Observada pels antics
Arcturus ja era molt observat i estudiat pels antics savis que exploraven el cel nocturn de manera sistemàtica. El poeta grec Hesíode ja la va estudiar al segle VIII aC.

Antigament, quan brillava intensament durant moltes nits seguides era creença de presagi de mal temps.

Una estrella benefactora
D’altra banda, els astròlegs afirmaven que era un estrella benefactora. Observar-la per les nits de manera concentrada aportava benestar psíquic i espiritual.

A les sortides d’astronomia que organitzem, us ensenyarem a identificar aquesta i moltes més estrelles del firmament nocturn.

Josep Abelló

Activitats relacionades:
Firmament estelat
Cims estelats