Terra Alta
Destinació
2 dies
Durada
Activitats culturals, Enoturisme, Oleoturisme, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Un territori de paisatges

La Terra Alta és una comarca poc poblada que integra un territori que ofereix varietat paisatgística. Als diversos pobles que senyoregen la contrada també hi trobem una varietat cultural i una manera de ser que esdevé singular. L’activitat Terra Alta Singular que us presentem és de caire cultural i gastronòmic.

Aquesta sortida permet conèixer racons poc freqüentats de la banda septentrional de la comarca. Són paratges rurals amb interessants valors per conèixer i interpretar. Llocs que tenen com a denominador comú la seva marcada singularitat.

La Terra Alta té una orografia variada. Les serres de Pàndols, de Cavalls i de la Fatarella, a més dels contraforts dels Ports, dibuixen l’horitzó amb els seus elevats cims.

D’altra banda, perfils tan característics com la muntanya de Sant Bàrbara i les roques de Benet, a Horta; el Puig Cavaller, a Gandesa o les Agulles de Bot, afegeixen molta bellesa a un panorama tan diversificat.

Una terra amb història

La Terra Alta és una comarca amb història. Els ibers van ser la primera civilització que va deixar rastre de la seva presència amb poblats, necròpolis i torres de guaita avui encara visibles. Eren integrats dintre de la tribu territorial dels Ilercavons. La seva situació geogràfica els permetia controlar els moviments des del litoral cap a les terres de l’interior, i viceversa.

Dels àrabs en queda una discreta memòria, igual que dels templers, aquells frares i guerrers que van ser els autèntics creadors dels pobles de la comarca i impulsors de la seva economia. Malauradament, de les guerres n’ha quedat més memòria, sobre tot de la Batalla de l’Ebre, que va deixar un capítol negre de la història de la comarca.

Població de trobada: Vilalba dels Arcs
Comarca: Terra Alta
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Primer dia

La punta del Duc, un indret excepcional
Us proposem descobrir aquesta espectacular talaia damunt l’Ebre, on convergeixen tres atractius: magnífic mirador natural damunt la desembocadura del riu Matarranya, cels nítids on volen les àguiles i els voltors, espai històric de la batalla de l’Ebre.

Distància: 8 km. Desnivells: +220 -220

Espais de la Batalla de l’Ebre
El Fort d’en Blario i de les trinxeres els Barrancs. Visita d’aquest dos espais museïtzats de la Batalla de l’Ebre. Interpretarem sobre el terreny la finalitat que van tenir i els fets que hi van ocórrer.

Un tast de vins amb cos i ànima
La Terra Alta és una comarca vitivinícola de tradició mediterrània. La varietat de raïm garnatxa de la Terra Alta, i molt especialment la seva garnatxa blanca, són tot un emblema i un senyal d’identitat de la comarca. La DO Terra Alta fa anys que centra gran part dels seus esforços en aquesta singularitat. Us proposem visitar un celler familiar de la zona i fer un tast dels seus vins únics.

2

Segon dia

Un tomb pel terme de la Fatarella
No cal marxar gaire lluny del poble per descobrir racons del terme amb continguts culturals interessants. Caminant pels camins veïnals sovinteja l’arquitectura popular a base de pedra seca. És tot una art constructiu que ve de molt lluny i que a la Fatarella en saben molt d’aquesta tècnica. Els camps d’oliveres destaquen per molts llocs i assenyalen la importància de la cultura de l’oli a la Fatarella.

A més en certs indrets del recorregut podem trobar la museïtzació d’espais de la Batalla de l’Ebre que conviden a visitar i interpretar: el campament ocult dels republicans, trinxeres, etc. En definitiva aquesta caminada relaxant ens permet conèixer indrets que formen part del patrimoni de la Terra Alta. Al mateix temps l’exercici físic fa obrir la gana per gaudir de les arts culinàries de la Fatarella.

Distància: 10 km. Desnivells: +200 -200

Els olis d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta
Des de sempre que els pagesos de la Fatarella han elaborat uns olis d’oliva verge extra de gran qualitat. Us proposem tastar-ne i assaborir-ne alguns.

La Casa Ecològica de la Fatarella
Visita d’aquest singular edifici que pretén ser un homenatge a l’arquitectura ancestral de la pedra en sec, basada en l’aprofitament màxim dels recursos naturals. Així, la pedra, la fusta i la llum són els elements protagonistes d’uns espais pensats per acollir qualsevol iniciativa artística i cultural.

Gastronomia de la Fatarella
A la Casa Ecològica ofereixen la gastronomia pròpia de la Fatarella i de la Terra Alta, amb plats típics com la truita en suc, l’amanida de ganyims, el romesco i la sardina en suc. La qualitat dels productes elaborats artesanalment, com poden ser els embotits i la rebosteria de la Fatarella es reflecteix en l’elaboració dels nostres plats. Us proposem degustar-los!

La vall de San Francisco
Una ruta en cotxe per aquesta vall ens mostra un paisatge humanitzat configurat a través de l’aprofitament de l’aigua que hi transcorre. Hi podem trobar fonts, hortes, sistemes de reg i molins que funcionaven aprofitant la força de l’aigua. L’empremta de l’home és evident en tot el recorregut per les construccions fetes amb pedra en sec. Al final de la ruta, aïllada entre muntanyes, podem trobar l’ermita de San Francisco de gran devoció popular.

terra alta
terra alta
terra alta
terra alta
terra alta