Matarranya
Destinació
4 dies
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

4 dies de natura i cultura en una terra ancestral!
Paisatges i emocions del Matarranya rural

Els paisatges m’han creat la meitat millor de la meva ànima
(Ortega y Gasset)

La comarca del Matarranya rural és una terra de gran bellesa que ofereix grans atractius al visitant. És un territori molt interessant tant pel que fa al seu passat com al seus paisatges rurals i muntanyosos. Situada a cavall de les terres aragoneses, valencianes i catalanes, és un lloc que durant segles va ser punt de trobada i convivència entre tres grans cultures: la musulmana, la jueva i la cristiana. Per tant, les seves viles encara transmeten un ambient medieval.

Té una superfície de 933 km2 i una població al voltant de 9.000 habitants repartits en 18 municipis. Per tant, podem afirmar que és una comarca amb un caràcter eminentment rural. A més, ofereix un turisme cultural de gran qualitat.

És una terra mil·lenària habitada des de temps remots. Sembla que els seus antics pobladors descobriren que és un territori amb una energia especial. Arreu de la comarca també s’hi van trobant restes i indicis del passat que els estudiosos van interpretant degudament. La natura, les muntanyes, els rius, el cel nocturn, eren els principals elements de culte a la mare Terra. A més, fou lloc de cruïlla entre les cultures del Nord i les del Mediterrani. De manera que, no és gens estrany que a l’Edat Mitjana s’hi establessin els Templers.

A l’actualitat la Matarranya rural ofereix moltes coses positives per descobrir i gaudir. De manera que, el seu encant natural i paisatgístic s’uneix amb les seves tradicions, la seva gent i la seva rica gastronomia. En conclusió podem dir que passar uns dies al Matarranya sempre esdevé una experiència irrepetible i que aporta un bon record.

Població de trobada: Vallderoures
Comarca: Matarranya
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 4 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

Informació addicional

PREU PER 3 DIES75 €
PREU PER 2 DIES45 €
PREU PER 1 DIA20 €
1

Primer dia

Ports de Pena-roja
Llocs de culte ancestrals
Matarranya ruralAquest itinerari circular ens endinsa pels Ports de la comarca del Matarranya. La singularitat marcada dels llocs naturals per on transcorre l’excursió els converteixen en paratges idonis per conèixer caminant. Les imponents moles calcaries deixen impressionat al visitant que a la vegada pot gaudir de la natura més autèntica.

Distància itinerari: 13 km.
Desnivells acumulats: +335 -267


Pena-roja i el santuari de la Verge de les Fonts

Indrets d’història amb llegendes d’amor
Pena-roja és un poble del Matarranya ben cuidat que disposa d’un peculiar patrimoni arquitectònic. És un plaer caminar pels seus carrers estrets i costeruts contemplant les seves singulars cases. A la part més alta del poble hi ha balcons naturals amb vistes magnífiques. I a més també s’hi pot visitar un interessant museu a l’aire lliure que recrea diverses tipus de vivendes emprades pels humans al llarg de diverses èpoques. A prop del poble hi podem trobar el santuari de la Verge de les Fonts, un lloc preciós on trobem una bella llegenda.

2

Segon dia

Ports de Beseit
Muntanya i riu: racons de gran bellesa
Aquesta excursió circular transita per indrets salvatges de la banda oest dels Ports. Són paratges on els paisatges naturals són d’una gran qualitat. La muntanya de Penyagalera té una silueta ben singular. Fet que determina que sigui una de les més famoses dels Ports de Beseit. A la banda sud d’aquesta imponent muntanya el riu Ulldemó hi transcorre passant per racons de gran bellesa que encara es poden trobar en un estat força pur.

Distància itinerari: 14 km.
Desnivells acumulats: +622 -619

.

Vila de Beseit
La llegendària Intibilis romana
Beseït és un altre poble singular del Matarranya. Es creu que ja s’hi establiren els romans. Més tard els musulmans l’anomenaren Abunzeit (terra d’olivers). Alguns dels seus carrers encara conserven arcs medievals. El visitant té la sensació de trobar-se en una altra època. I pel voltant del poble l’aigua sovinteja. Alguns rius nascuts a les entranyes dels Ports i passen a tocar, regant i fertilitzant les terres de l’entorn.

3

Tercer dia

La mola de la Magdalena
Una descoberta especial
La mola de la Magdalena, d’aspecte tubular, és envoltada pels paisatges típics de la comarca. A la banda nord la vegetació es mostra boscosa i ombrívola. En aquesta petita excursió a peu us proposem descobrir un racó envoltat d’un magnetisme especial. Entre grans roques podrem trobar una antiga ermita i una cova que va ser emprada com a lloc de culte i reunió pels darrers càtars refugiats a les terres del Matarranya.

La Freixneda i el turó sagrat de Santa Bárbara
Centre geogràfic i espiritual de la comarca
La vila de la Freixneda té un gran encant. Els seus carrers encara denoten uns aires medievals.  Sens dubte és el centre geogràfic de la comarca. A l’interior de la vila ressalta el seu interessant patrimoni arquitectònic. Al costat hi ha el turó sagrat amb l’ermita de Santa Bárbara amb un valuós llegat de saviesa antiga corresponent a diferents moments històrics i protohistòrics. Destaca el sorprenent i antiquíssim observatori astronòmic.

Valljunquera i l’ermita de Santa Bárbara
Indrets poc visitats
Descobrim un altre poble característic de la comarca. Poc conegut, disposa d’un agradable nucli urbà amb edificis notables. Hi destaquen l’ajuntament, l’església i  l’antiga llotja de Valljunquera, famosa a tota la comarca. És una vila amb interessants històries i llegendes.

A prop del poble hi ha l’ermita de Santa Bàrbara on hi ha uns enigmàtics gravats que recentment han estat interpretats. L’ermita es troba dintre de la xarxa tel·lúrica de les “línies llei” que transcorren per certs llocs de la comarca.

Distàncies a peu acumulades del dia: 10 km.
Desnivells acumulats a peu del dia: +250 -250
4

Quart dia

La vall de l’Algars
Indrets agradables de Lledó
Matarranya ruralMatarranya és una comarca de paisatges magnífics. Quan un arriba a Lledó i baixa del cotxe es sent atret per una energia benefactora. Un s’hi nota ben acollit. Tranquil·litat i aires sans inunden aquest racó de món. Lledó és un poble a tocar de la Terra Alta. Un poblet atractiu i amb història.

El riu Algars hi transcorre alegre traçant una bella corba de vegetació exuberant. I ben a prop hi passa la Via Verda amb un llarguíssim aqüeducte que salva el riu i ofereix bells espectacles visuals al caminant. I a l’ermita de Santa Rosa trobem un lloc tel·lúric envoltat d’una pau absoluta.

Distància itinerari: 10 km.
Desnivells acumulats: +240 -226

.
Arenys de Lledó i l’ermita de Sant Pol
Racons solitaris del Matarranya

Visita d’aquest petit poble de la Matarranya envoltat de bonics paisatges del riu Algars. En el seu terme trobem una de les ermites més enigmàtiques de la comarca. L’actual edifici es va edificar damunt un antic ermitori d’origen templer. Antigament fou un indret de culte a divinitats paganes.

Calaceit i el turó de Sant Antoni
Viatge al temps dels Ibers
Visita del poblat iber de Sant Antoni. Al costat de Calaceit, capital cultural del Matarranya, trobem el turó de Sant Cristòfol. En un extrem hi ha les restes del que fou un poblat iber ocupat en dues fases. El poblat de la cultura ibèrica és un dels més emblemàtics del Matarranya i la Terra Alta. Era situat en un punt estratègic dominant visualment un extens territori.

matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
Matarranya rural
matarranya rural
Matarranya rural