Alcalatén
Destinació
4 dies
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Una comarca rural amb molts atractius

La comarca d’Alcalatén la trobem enclavada a les terres de Castelló. És envoltada per les comarques de l’Alt Maestrat, la Plana Alta i l’Alt Millars. Per l’extrem nord oest llinda amb l’Aragó. És una comarca rural ideal per fer-hi senderisme. La seva orografia està composta principalment per muntanyes del Sistema Ibèric.

La comarca s’estructura al voltant de Penyagolosa, cim més elevat de la zona amb un alt contingut simbòlic per als habitants d’aquestes terres, però també per a la resta del poble valencià. Aquesta proposta de senderisme permet conèixer de primera mà la zona més muntanyosa de la comarca. Es tracta de gaudir de valent del bonics paisatges i de la natura que es troba en un estat força ben conservat.

El Parc Natural de Penyagolosa

El massís de Penyagolosa representa el punt de confluència de les muntanyes ibèriques. Hi trobem representats quatre dels cinc estatges bioclimàtics mediterranis. Per una banda hi ha vegetació on predomina el carrascar. En un altre estatge de més altitud trobem boscos de roures alternant amb pinedes de pi roig i pinassa. En una zona més restringida podem trobar roure reboll. I un darrer estatge el trobem a la zona culminant del massís on la vegetació potencial està constituïda per peus aïllats de pi roig i savina de muntanya, amb brolla d’eriço.

Al Parc Natural del massís de Penyagolosa hi ha una fauna rica i diversificada amb la presència d’algunes espècies escasses en el País Valencià. En les àrees boscoses es refugien el porc senglar, la rabosa, el teixó, el gat mesquer, la mostela, el turó, la fagina i la rata cellarda.

Població de trobada: Atzeneta del Maestrat
Comarca: Alcalatén -País Valencià-
Espai Natural: Parc Natural del Penyagolosa
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjaments Menjars
Desplaçament fins la comarca.
1

Primer dia

L’altiplà de Benafigos
Excel·lent excursió que rodeja la zona enlairada del petit poble de Benafigos. Els paisatges muntanyencs d’altitud estimulen amb gran satisfacció al caminant que de manera gradual va descobrint ingredients interessants: arquitectura de pedra seca, ermites frondoses, masos encara habitats, fonts de muntanya, antics masos ubicats en paratges de gran bellesa, etc. També cal destacar els fantàstics miradors damunt de l’impressionant congost que forma el riu Montlleó. Miradors que al mateix temps permeten albirar els imponents penya-segats de Penyacalba i el Cingle Verd amb importants nidificacions de voltors. Tot plegat envoltat per un ampli territori muntanyós que sembla no tenir fi i un cel nítid senyorejat pels vols majestuosos de les rapinyaires.
Distància: 14 km. Desnivells: +556 m. -584 m.

2

Segon dia

Penyagolosa, muntanya més que emblemàtica
El massís de Penyagolosa se situa a cavall entre els últims contraforts del Sistema Ibèric i la serralada costanera, en un espai de transició entre la costa i la muntanya. Configura un nucli muntanyós elevat i ben conservat. Culmina als 1.813 m en el cim del Penyagolosa, des d’on es domina una immensa panoràmica sobre les comarques castellonenques i les veïnes terres d’Aragó. En aquest itinerari circular pel Parc Natural de Penyagolosa us proposem pujar al cim senyera del País Valencià. Contemplar la magnificència i grandiositat dels paisatges circumdants esdevé molt emotiu. Tot una experiència carregada de simbolisme. La baixada pel bosc sagrat de la Pegunta, envoltat d’una natura fascinant, completa aquesta excursió per no oblidar.
Distància: 10 km. Desnivells: +550 m. -550 m.

3

Tercer dia

Paratges frondosos de Xodos
Al vessant oriental del cim del Penyagolosa hi ha el poble de Xodos, un dels més elevats del País Valencià amb 1.063 metres sobre el nivell del mar. El seu emplaçament és de postal. Està enrocat dalt d’un penya-segat impressionant. És situat en un territori accidentat envoltat de boniques muntanyes. Part de la superfície del seu terme està integrada dintre del Parc Natural del Penyagolosa. Aquest itinerari permet descobrir racons molt especials. Els boscos silenciosos conviden a caminar tranquil·lament. Els arbres monumentals impresionen i captiven. Els masos antics sorprenen pel seu bon estat. És com un amfiteatre de paisatges colpidors presidits per la figura imponent del Penyagolosa.
Distància: 14 km. Desnivells: +649 m. -610 m.

4

Quart dia

Ombria i cim del Marinet
La muntanya del Marinet s’eleva amb força ben a prop del Penyagolosa. Amb una cota màxima de 1.466 m d’altitud, des del seu cim es pot contemplar un vast territori muntanyós. El paisatge és immens a totes bandes. És una muntanya singular amb moltes històries populars que giren al voltant dels desitjos i els encanteris solsticials. Per la seva situació estratègica fou ocupat per un poblar iber. Encara s’hi poden veure restes de gruixuts murs. L’ascensió al seu cim per l’ombria és tot un plaer. És un sender fantàstic i ben conservat que encara té trams empedrats. Ascendeix suau per dintre d’espessos boscos d’alzinars i pinedes.
Distància: 12 km. Desnivells: +420 m. -420 m.

senderisme penyagolosa