Alcalatén
Destinació
4 dies
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Descobreix nous territoris muntanyosos!

Alcalatén és una comarca del País Valencià que et sorprendrà pel seu caràcter rural i muntanyenc.

Gaudeix de rutes de senderisme per entorns rurals i paratges naturals d’una bellesa peculiar.

Frueix de la pujada al cim del Penyagolosa, muntanya emblemàtica del País Valencià. Deixaràs passar aquesta oportunitat?

Una comarca rural amb molts atractius

La comarca d’Alcalatén on hi ha ubicat el Penyagolosa la trobem enclavada a les terres de Castelló. És envoltada per les comarques de l’Alt Maestrat, la Plana Alta i l’Alt Millars. Per l’extrem nord oest llinda amb l’Aragó. Per tant, és una comarca rural ideal per fer-hi senderisme. La seva orografia està composta principalment per muntanyes del Sistema Ibèric.

La comarca s’estructura al voltant de Penyagolosa, cim més elevat de la zona amb un alt contingut simbòlic per als habitants d’aquestes terres, però també per a la resta del poble valencià. Aquesta proposta de senderisme permet conèixer de primera mà la zona més muntanyosa de la comarca. De manera que, es tracta de gaudir de valent del bonics paisatges i de la natura que es troba en un estat força ben conservat.

El Parc Natural de Penyagolosa

El massís de Penyagolosa representa el punt de confluència de les muntanyes ibèriques. En conseqüència, hi trobem representats quatre dels cinc estatges bioclimàtics mediterranis. En primer lloc hi ha vegetació on predomina el carrascar. En un altre estatge de més altitud trobem boscos de roures alternant amb pinedes de pi roig i pinassa. Un altre estatge és una zona més restringida on podem trobar roure reboll. Finalment, un darrer estatge el trobem a la zona culminant del massís on la vegetació potencial està constituïda per peus aïllats de pi roig i savina de muntanya, amb brolla d’eriço.

També al Parc Natural del massís de Penyagolosa hi ha una fauna rica i diversificada amb la presència d’algunes espècies escasses en el País Valencià. De manera que, en les àrees boscoses es refugien el porc senglar, la rabosa, el teixó, el gat mesquer, la mostela, el turó, la fagina i la rata cellarda.

Població de trobada: Atzeneta del Maestrat
Comarca: Alcalatén -País Valencià-
Espai Natural: Parc Natural del Penyagolosa
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjaments Menjars
Desplaçament fins la comarca.
1

Primer dia

L’altiplà de Benafigos
Excel·lent excursió que rodeja la zona enlairada del petit poble de Benafigos. Els paisatges muntanyencs d’altitud estimulen amb gran satisfacció al caminant que de manera gradual va descobrint ingredients interessants: arquitectura de pedra seca, ermites frondoses, masos encara habitats, fonts de muntanya, antics masos ubicats en paratges de gran bellesa, etc.

També cal destacar els fantàstics miradors damunt de l’impressionant congost que forma el riu Montlleó. Miradors que al mateix temps permeten albirar els imponents penya-segats de Penyacalba i el Cingle Verd amb importants nidificacions de voltors. Tot plegat envoltat per un ampli territori muntanyós que sembla no tenir fi i un cel nítid senyorejat pels vols majestuosos de les rapinyaires.

Distància itinerari:  14 km.
Desnivells acumulats: +556 -584
2

Segon dia

La vall d’Atzeneta  
La població d’Atzeneta del Maestrat senyoreja una extensa vall situada al nord est de la comarca d’Alcalatén. El territori es envoltat de muntanyes i a la vall predominen les terres conreades pels pagesos del poble. Aquesta ruta circular permet interpretar el paisatge típic de la zona.

Punts singulars de l’excursió són el sorprenent mas de l’Andreva reconvertit en retir espiritual i que la gent de l’entorn anomenen el “temple budista”. També destaca l’antic mas del Mangranar, reformat i convertit en un magnífic allotjament rural situat enmig de la natura. Mirant cap al nord l’emblemàtica i imponent  muntanya del Penyagolosa protagonitza el paisatge. I mirant cap a l’est sobresurt la singular muntanya de l’Esparraguera.

Distància itinerari:  14 km.
Desnivells acumulats: +345 -345
3

Tercer dia

Paratges frondosos de Xodos
Al vessant oriental del cim del Penyagolosa hi ha el poble de Xodos, un dels més elevats del País Valencià amb 1.063 metres sobre el nivell del mar. El seu emplaçament és de postal. Està enrocat dalt d’un penya-segat impressionant. És situat en un territori accidentat envoltat de boniques muntanyes.

Part de la superfície del seu terme està integrada dintre del Parc Natural del Penyagolosa. Aquest itinerari permet descobrir racons molt especials. Els boscos silenciosos conviden a caminar tranquil·lament. Els arbres monumentals impressionen i captiven. Els masos antics sorprenen pel seu bon estat. És com un amfiteatre de paisatges colpidors presidits per la figura imponent del Penyagolosa.

Distància itinerari:  14 km.
Desnivells acumulats: +649 -610
4

Quart dia

Ombria i cim del Marinet
La muntanya del Marinet s’eleva amb força ben a prop del Penyagolosa. Amb una cota màxima de 1.466 m d’altitud, des del seu cim es pot contemplar un vast territori muntanyós. El paisatge és immens a totes bandes. És una muntanya singular amb moltes històries populars que giren al voltant dels desitjos i els encanteris solsticials.

Per la seva situació estratègica fou ocupat per un poblar iber. Encara s’hi poden veure restes de gruixuts murs. L’ascensió al seu cim per l’ombria és tot un plaer. És un sender fantàstic i ben conservat que encara té trams empedrats. Ascendeix suau per dintre d’espessos boscos d’alzinars i pinedes.

Distància itinerari:  12 km.
Desnivells acumulats: +420 -420
senderisme penyagolosa