Baix Penedès
Destinació
1 dia
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

Senderisme al Montmell, sentinella del Baix Penedès

La muntanya del Montmell la trobem situada al NO del Baix Penedès. Forma part del conjunt de muntanyes agrupades sota el nom de les Serres de Gaià. Fer senderisme al Montmell és la manera ideal de conèixer aquesta muntanya de dimensions reduïdes. Tot i així, destaca visiblement ja que s’aixeca altivament aconseguint un altitud màxima de 861 metres.

Dalt de la muntanya hi podem trobar dos importants edificacions històriques: l’ermita de Sant Miquel de Montmell i les restes de l’antic castell de Montmell.

Ermita de Sant Miquel de Montmell
És l’anomenada església vella del Montmell. D’estil romànic està dedicada a Sant Miquel. Es creu que fou fundada al segle XII. Feia més de dos segles que el castell roquer vigilava damunt de la Dent del Montmell, quan es decidiren a aixecar un temple uns quants metres més avall. Segurament, fins llavors el culte es celebrava dins d’una estança o capella del mateix castell.

El lloc on es va construir l’església de Sant Miquel no pot ser més encisador. Arrapada a les roques del vertiginós espadat, les vistes ofereixen tot un seguit de paisatges de luxe.

Castell de Montmell
Enlairat en una punta rocosa de la muntanya hi havia situat una gran fortalesa que controlava el territori. L’esment més antic d’aquest castell és de l’any 974, quan el bisbe Vives de Barcelona, amb el consentiment de la comunitat de la seu barcelonina, del comte Borrell II i de tota la plebs de Barcelona, concedí franquícies als pobladors del castell de Montmell (Monte Macellum).

El privilegi declarava exempts de tot cens els habitants del lloc, amb dret a vendre i canviar cases, terres i vinyes, i establia l’empara del bisbe sobre el terme. En aquests moments el terme del castell s’estenia fins a Vila-rodona, prop del Gaià.

Població de trobada: Joncosa de Montmell
Comarca: Baix Penedès
Espai Natural: EIN de les Serres de Gaià
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
1

9:30 h

Un tomb pel Montmell
L’excursió que us proposem rodeja la muntanya per la banda sud i nord. Durant el recorregut es pot copsar la vegetació potencial de la muntanya, interpretar el paisatge i conèixer la història de l’ermita i el castell.

Des del seu cim les vistes són àmplies. Permet albirar una gran extensió de territori, així com una part important del litoral mediterrani.

Distància total itinerari:   12 km.
Desnivells acumulats itinerari:  +430 metres, -430 metres.
senderisme al montmell