Conca de Barberà
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Gaudeix del millor senderisme a les Terres de Gaià!

Muntanyes i serres de Gaià
Sota aquest nom trobem un territori a cavall de les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Penedès i la Segarra. Aquest territori, més o menys, envolta el curs del riu Gaià. Aquestes terres estan integrades per una munió de muntanyes i serres on encara ara es poden trobar paratges i paisatges ideals per caminar. Per aquest motiu us presentem dues excursions de senderisme a les Terres de Gaià.

Muntanyes de relleus singulars
Integrades per una diversitat de roques sedimentàries (diferents tipus de calcàries, dolomites, conglomerats, etc.), les serres de Gaià formen relleus diferenciats. L’element rocós (cingles, espadats, barrancs, etc.) sol tenir un protagonisme bastant important en el paisatge. Les màximes altituds s’assoleixen als cims de Montagut (962 m) i de Sant Miquel de Montclar (946 m).

Una terra amb molta història
A partir del segle X les terres del Penedès, de la part més oriental del Camp de Tarragona i de la Baixa Segarra constituïren la zona natural del comtat de Barcelona. Des de mitjan segle X fins a mitjan segle XI, les terres de Gaià se situaren en el front més exterior del domini cristià. Per aquest motiu que els contemporanis l’anomenaren la Marca Extrema.

Per tal de defensar d’una manera més efectiva el territori conquerit era bastit d’una xarxa de castells i fortificacions. Aquestes edificacions militars també serviren per vertebrar,  repoblar i dinamitzar el territori. Molts dels pobles i llogarrets actuals són originaris d’aquells temps. Dalt de les muntanyes encara podem trobar les restes d’aquestes fortaleses que foren defensades heroicament.

 

Població de trobada: Rocafort de Queralt
Comarca: Conca de Barberà
Espai Natural: EIN de les Serres de Gaià
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

1

Primer dia

Aquestes excursions conviden a descobrir antigues edificacions gairebé mil·lenàries a través de la frontera natural que suposà el riu Gaià i que fou coneguda com la Marca Extrema. Castells i torres, en diversos estats de conservació, es poden trobar resistint el pas dels anys i recordant constantment el passat heroic d’aquestes terres.

Terres de Gaià
Formidable travessa que permet conèixer diversos paratges i pobles de la banda nord-oest de les terres del Gaià. L’ascensió al Montclar ens oferirà una visió global d’aquest territori tan extens i lluminós.

Distància total itinerari:   14 km.
Desnivells acumulats itinerari:  +390 metres, -501 metres.

2

Segon dia

La serra de Selmella
Proposta per fer un circuit a peu per la serra de Selmella i Vallespinosa, i conèixer la història d’uns paratges on a l’Edat Mitjana s’hi aixecaven importants castells, dins del territori fronterer amb el regne musulmà conegut com la Marca Extrema.

Distància total itinerari:   11 km.
Desnivells acumulats itinerari:  +410 metres, -370 metres.