Terra Alta
Destinació
Cap de setmana
Durada
Rutes temàtiques
Tipus activitats
Mínim: 4 persones
PER A GRUPS

Activitats de senderisme amb itineraris guiats i comentats pels Espais de la Batalla de l’Ebre

“Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la”. George Santayana.

Recuperant la memòria històrica
La Batalla de l’Ebre forma part de la nostra història. Perquè, les restes d’aquesta batalla, els seus paisatges i escenaris, són avui territoris històrics que s’estan recuperant en la memòria col·lectiva.

Dintre d’aquest context, us proposem una sèrie d’activitats guiades als espais de la Batalla de l’Ebre. De manera que coneixerem sobre el terreny muntanyes i paratges que foren escenari dels diversos esdeveniments de la batalla.

Avui, aquestes serres estan envoltades de bells paisatges impregnats d’un silenci profund. Tot plegat, convida a la reflexió i, com no, també a la pau.

La batalla decisiva
La Batalla de l’Ebre fou una de les més importants de la guerra civil de 1936-39, la més sagnant i ferotge. Fou també la principal de les lliurades per les forces de Catalunya.

Fou dissenyada com una maniobra de distracció destinada a interrompre l’ofensiva de les forces franquistes al País Valencià. Per tant, fou consecutiva a la ruptura del front d’Aragó i l’arribada a la Mediterrània (abril del 1938), maniobra que dividí en dues zones el territori republicà.

Aquest objectiu fou plenament aconseguit. Per tant, Franco suspengué les operacions contra València. De manera que, concentrà forces al front nou i acceptà la batalla, jutjant que les tropes republicanes que havien travessat l’Ebre lluitarien en una posició difícil, amb el riu a l’esquena.

Les forces republicanes cediren terreny lentament, en un seguit de combats frontals acarnissats. Finalment evacuaren la vora dreta del riu, però tan delmades, que la defensa ulterior de Catalunya en restà definitivament compromesa. Així, doncs, si la batalla fou, per als franquistes, una victòria a nivell de territori limitada, en les seves conseqüències cal considerar-la decisiva.

Població de trobada: Gandesa
Comarca: Terra Alta
Espai natural:
El preu inclou:
Itineraris interpretatius a peu Assegurances senderisme.
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

 

1

La serra de Pàndols, muntanya clau

Espais de la Batalla de l’EbreAquest itinerari a peu permet interpretar sobre el terreny la batalla de l’Ebre i divisar bona part del seu àmbit geogràfic des dels cims de Pàndols. Quan el 25 de juliol del 1938 els republicans van iniciar l’ofensiva de l’Ebre, una de les posicions que van ocupar ràpidament fou la serra de Pàndols.

L’orografia de la muntanya, amb cims alts i espadats rocosos, els oferia un lloc ideal on fer-se forts. Però cap al tard del dia 9 d’agost, les tropes franquistes van iniciar els atacs per fer fora als republicans de Pàndols. Durant deu dies s’hi lliuraren durs combats. Els franquistes no aconseguiren el seu objectiu i molts soldats hi perderen la vida.

Distància itinerari: 12 km
Desnivells acumulats: +490 -225
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada
2

La serra de Cavalls i la vall de Carruves

Espais de la Batalla de l’EbreAquest itinerari a peu ascendeix a la serra de Cavalls resseguint el sender que voreja les carenes i descendeix a la vall de Carruves. Són escenaris de les darreres contraofensives dels nacionals a la Batalla de l’Ebre.

Distància itinerari: 12 km
Desnivells acumulats: +377 -377
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada
Rutes pels Espais de la Batalla de l'Ebre
Els paisatges de la Batalla de l'Ebre
Activitats guiades pels Espais de la Batalla de l'Ebre
Senderisme interpretatiu pels Escenaris de la Batalla de l'Ebre
Rutes comentades pels Espais de la Batalla de l'Ebre