Garrigues
Destinació
Cap de setmana
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Un tast de les Garrigues

En aquesta activitat “Ruta per les Garrigues” de dos dies us proposem conèixer alguns llocs interessants de la comarca, així com la seva història i la seva gastronomia. També portarem a terme dues excursions de curta durada: una per pujar al cim de la serra de la Llena i l’altra una passejada pel terme de Juneda.

Comarca per descobrir

La comarca de les Garrigues la trobem situada al sud-oest del país. Forma part de les comarques planes de ponent. La seva superfície és de 799,7 km ² i està integrada per 24 municipis. Amb una població de tan sols 19.000 habitants és una comarca rural.

La seva part més muntanyosa correspon a la serra de la Llena, a tocar de la comarca del Priorat. Per l’interior de la comarca hi podem trobar un import patrimoni històric i cultural. S’hi produeixen excel·lents olis de la DOP Garrigues. Us proposem fer un tast d’aquesta comarca poc coneguda.

Població de trobada: El Vilosell
Comarca: Les Garrigues
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades  Assegurances de senderisme.
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Primer dia

Cim del Curull, sostre de les Garrigues

Caminant per la Serra de la Llena

Excursió per pujar a la Tossa i la punta del Curull, els cims més alts de la comarca, amb esplèndides vistes de les Garrigues i el Priorat. L’itinerari permet copsar els ambients frondosos dels boscos del Vilosell. També es descobreixen els calaixos de l’Arnero, un lloc sorprenent i laberíntic envoltat de singulars roques i coves.
Distància: 9 km. Desnivells: +363 -363

La Pobla de Cèrvoles

Artesans de l’oli d’oliva verge extra

La Pobla de Cèrvoles la trobem situada al peu de la Serra de la Llena, envoltada de paisatges on les oliveres són protagonistes. La Pobla produeix uns olis d’oliva de gran qualitat. Disposen d’un Ecomuseu dedicat a la cultura de l’oli. S’hi pot copsar una visió complerta del procediment de la elaboració artesanal de l’oli, de la seva qualitat, així com de la seva història.

Conjunt rupestre de La Roca dels Moros –El Cogul-

Quan l’art viatja en el temps

Aquesta visita no us deixarà indiferents. Aquest conjunt rupestre està considerat uns dels jaciments d’art rupestre més importants de la península ibèrica. Fou declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. Es tracta d’una cavitat que va utilitzar l’home durant uns 5.000 anys. S’hi poden veure diferents gravats i pintures. Destaca una escena que sovint s’ha interpretat com la representació d’un ball dedicat a la fertilitat.

La necròpoli del Saladar –El Cogul-

Un paratge especial al riu de Set

En un lloc apartat de la vall del riu de Set trobem aquesta interessant necròpoli. Es tracta d’un conjunt de tombes excavades a la roca amb formes rectangulars i trapezoïdals. La seva datació es situa a l’Alta Edat Mitjana. Pel nombre de fosses és una de les necròpolis més notables d’arreu del país. Segons alguns testimonis el paratge està envoltat per una energia especial.

2

Segon dia

La ruta de la Banqueta

Camins arbrats de Juneda

Caminada planera per un dels espais més atractius de Juneda. El recorregut el marca la 4a Sèquia del Canal d’Urgell, construïda al mateix temps que el Canal d’Urgell, i les altres tres sèquies principals, entre el 1853 i el 1865.

Acompanyen paral·lels a la sèquia, una gran diversitat d’arbrat constituït per freixes i àlbers, plataners o oms, així com petits bosquets a l’entorn de la sèquia, on hi trobem ginestes, esbarzers, llúpol, arç blanc.. que formen un espai natural d’especial interès on podem trobar fauna tan diversa com els insectes sabaters, la polla d’aigua, el picot verd, i la rata d’aigua, tant característics de la Plana de Lleida.
Distància: 8 km. Desnivells: +125   -125

Poblat iber dels Vilars

La fortalesa inexpugnable dels ilergets

A tocar d’Arbeca trobem l’excavació del que fou la fortalesa ibèrica dels Vilars, construïda durant la primera Edat del Ferro. Es tracta d’un conjunt arqueològic monumental únic al nostre país que cal visitar. El 1998 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Era una fortalesa protegida amb murs gruixuts i un fossat, la qual cosa la feien inexpugnable.

Brindant amb els Ibers

Visita celler i tast de vins

La població d’Arbeca és sinònim d’oliveres i olis excel·lents. Però també hi trobem conreus de vinyes que produeixen bons vins. És el cas de l’empresa familiar Vinya els Vilars que us proposem visitar i tastar-ne els seus vins. Les vinyes estan situades en terres on possiblement fa més de 25 segles els ibers ja hi conreessin vinyes.

Com bons pagesos cultivadors de cereals, els pobles ibers eren tradicionals bevedors de cervesa des dels temps neolítics. A les terres de Ponent el seu consum està arqueològicament provat des de l’edat del bronze al poblat de Genó (Aitona, Baix Segre). Les relacions amb altres pobles de la Mediterrània com fenicis, grecs i, més tard, púnics i romans, va atraure els ibers al consum de vi i, ja des del segle VII aC, a la seva producció.

ruta per les garrigues