Baix Camp
Destinació
6 hores
Durada
Activitats culturals
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Activitats alternatives per celebrar la revetlla de Sant Joan i passar-s’ho bé en plena natura. 
Viu el solstici d’estiu en un paratge de gran bellesa!

La força del solstici d’estiu

El solstici d’estiu marca el punt de màxima alçada del Sol en referència a l’horitzó. És el dia de l’any en què el Sol es troba al punt més alt del zenit i quan és visible per més espai de temps. La revetlla de Sant Joan coincideix i serveix per celebrar aquest moment especial de l’any.

Aquest esdeveniment astronòmic coincideix amb una major vitalitat del medi natural, on els animals i les plantes, i també les persones, aprofitem la bonança per aconseguir una major activitat. De fet, a l’antiguitat era la nit de l’any amb més costums i creences de tot tipus.

Des de la més remota antiguitat, era pel solstici d’estiu quan les civilitzacions de la Mediterrània celebraven festes en honor a la natura. Els romans sortien al camp per recollir el gram negre, és a dir, la verbena l’obtenció de la qual en concret en aquesta nit portava ventures i riquesa a desdir.
.

Nit de deesses

Quan arribada el solstici d’estiu les festes romanes es portaven a terme en honor a la divinitat Pal·las deessa del foc. Durant aquestes festes es creia que les aigües i les plantes tenien una virtut especial. Pal·las també era la deessa dels prats i els ramats. Se la representava coronada de llorer i romaní.


Reminiscència d’un ritus solar

En una nit tan assenyalada és tradicional menjar la coca. És una romanalla que representa algun tipus de ritus solar. Antigament, les coques eren obligadament circulars i amb un forat al mig. Calia que recordessin el disc solar. Eren pastades a casa, com un de tants productes de pastisseria casolana. Es tenia per cosa obligada menjar-se la coca al ras, al camp o al carrer. En definitiva, a ple aire com qualsevol altra activitat pròpia d’aquesta nit.
.

Prediccions sentimentals

Abans era creença estesa que la nit de Sant Joan era idònia per saber sobre el futur els afers sentimentals. Els enamorats, els fadrins i les donzelles que desitjaven trobar parella es lliuraven a tota classe de pràctiques, ordalies i sortilegis per saber que els deparava el seu futur sentimental. Calia fer l’ordalia a la mitjanit. Aquest sistema màntic ja el practicaven els pobles clàssics.

Població de trobada: Pratdip
Comarca: Baix Camp
Espai Natural: EIN de la Serra de Llaberia. Serra de Santa Marina.
El preu inclou:
Activitats
guiades
Assegurances
Reportatge
fotogràfic
 Maridatge de vins amb xocolata. Coca i cava.
El preu no inclou:
Allotjaments Menjars
Observació: Activitat exclusiva per a majors d’edat.
1

La plenitud del solstici

Les activitats del solstici que us proposem tindran lloc al santuari de Santa Marina de Pratdip (Baix Camp) un indret ideal per gaudir de la nit + màgica. Situat en un entorn natural privilegiat és un paratge envoltat de boscos i aigua pura que brolla de la muntanya.

Un racó exòtic del Baix Camp
Pratdip és un poble singular. Enclotat entre muntanyes fascinants és una vila que ofereix interessants ingredients pels visitants. Una bona proposta es passejar pels seus carrers tranquils i submergir-se en el seu ambient. Pujant a la part alta del poble hi trobem dues torres que formaven part de l’antiga muralla.

I la part més alta trobem les restes del que fou l’antic castell. Sobre aquest castell hi ha una interessant llegenda que fa referència a un antic tresor amagat pels seus voltants i que encara no ha estat trobat. Però Pratdip és territori de més misteris com els essers nocturns coneguts com els Dips. Si és possible deixeu que la visita us la faci la guia local. Us ensenyarà i explicarà coses interessants de Pratdip que ben segur us agradaran.

El Santuari de Santa Marina
Santa Marina és un antic lloc de tradició i devoció. Situat en un bonic paratge natural és un santuari on antigament noies i nois joves hi acudien en romeria un cop a l’any amb la finalitat de trobar-hi parella. El lloc és envoltat de grans arbres i fonts d’aigua abundant. És un indret ideal per celebrar-hi el solstici d’estiu.

Caminant pel bosc frondós
Aquesta petita excursió ens permet estirar les cames gaudint del bosc frondós de Santa Marina. L’ascensió a un indret enlairat de la serra de Santa Marina té premi: els bonics paisatges que ofereixen les muntanyes del litoral il·luminades per la llum solsticial. En un capvespre tan especial ens endinsem pel bosc i gaudim de l’energia d’arbres i plantes.

Distància itinerari: 6 km.
Desnivells acumulats: +199 -221
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada


Maridatge de vins amb xocolata

Aquesta proposta no et deixarà indiferent. Segur que moltes vegades, has tastat la xocolata amb pa, pastes, etc. Però, l’has provat de degustar mai combinat amb vi? La xocolata i el vi són dos aliments perfectament maridables. Junts es converteixen en una autèntica i nova degustació de sabors sorprenents. De vins i xocolates en podem trobar una àmplia gamma. El quid de la qüestió es aconseguir realitzar unes combinacions idònies que esdevinguin uns resultats equilibrats al paladar. Et proposem experimentar-ho. T’atreveixes a provar-ho?

Costums i tradicions ancestrals
Des de sempre que la nit del solstici ha estat molt intensa pel que fa a tradicions i creences de tota mena. El món màgic de la natura pren força en una nit tan assenyalada. Arreu dels Països Catalans era una nit en que tothom sortia a l’aire lliure. Es portaven a terme una gran diversitat d’activitats. La relació de costums, tradicions i creences és ben llarga i curiosa. Us en desvetllarem una selecció que us sorprendran i divertiran.

Jocs del solstici
Tenir capacitat de continuar jugant a l’edat adulta esdevé quelcom positiu. Adoptant una actitud lúdica davant la vida tonifica les nostres aptituds intel·lectuals. Alhora que alimenta el nostre optimisme i millora les nostres relacions socials. Quan juguem és quan més som nosaltres mateixos. Per aquests motius us proposem participar en una varietat de jocs que us ompliran de satisfacció: jocs cooperatius, jocs creatius, jocs divertidíssims, jocs a la natura, etc.

Perfil itinerari “Caminant pel bosc frondós”