Priorat
Destinació
Cap de setmana
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Coneix el teu país

La comarca del Priorat és sinònim de bons vins i bons olis, bells paisatges, natura i pobles tranquils. Aquesta proposta “Priorat per descobrir” ens apropa a indrets de la comarca que no es coneixen massa. Es tracta de dos dies amb excursions a peu de curta durada amb la descoberta de paratges de gran originalitat.

L’activitat “Priorat per descobrir” també permet visitar llocs emblemàtics de la comarca, fer tast de vins, tastar gastronomia local, etc. Totes les activitats són guiades i explicades.

Priorat, una comarca rural
Enmig de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona hi ha la comarca del Priorat d’una superfície de 498,6 km2 i una població al voltant de 9.300 habitants. És una comarca molt coneguda per la fama dels seus vins i els seus olis. Una terra on la serra de Montsant (al nord) i la serra de Llaberia (al sud-est) identifiquen el paisatge de manera emblemàtica. Tots dos espais amb uns valors naturals, culturals i paisatgístics de primer ordre.

La terra del vi
El desenvolupament històric de la comarca del Priorat en els darrers segles ha anat estretament vinculat al conreu de la vinya i a la producció del vi. La tradició vitivinícola de l’actual comarca del Priorat començà amb certesa al segle XII, quan ordes monàstics, comtes i barons colonitzaren el territori. En aquest aspecte l’orde dels Cartoixans foren molt actius en plantar vinyes i en innovar l’elaboració de vins.

La vinya serà un conreu més del qual en sorgirà un producte que, encara que estès per tot Catalunya, les condicions orogràfiques, geològiques i climàtiques de la zona el faran especial.

Població de trobada: Albarca
Comarca: Priorat
Espai natural:
Parc Natural de la Serra de Montsant.
El preu inclou:
Activitats guiades dels dos dies Assegurances senderisme
El preu no inclou:
Menjars Allotjament
1

Dia 1

Priorat panoràmic
Caminada plàcida entre vinyes i oliveres
Caminar pel terme enlairat de la Figuera omple de bones sensacions. El paisatge rural ens obsequia amb boniques vistes de la comarca del Priorat. Els llocs per on passa aquest itinerari a peu permeten albirar la majestuositat de la serra de Montsant. I també el vistós mosaic de conreus i boscos presidit pels petits pobles de la comarca. I des del Balcó del Priorat les vistes a vol d’ocell esdevenen admirables.
Distància: 7 km. Desnivells: +150 -150

Sant Pau de la Figuera
Un lloc espiritual a tocar del cel
Enlairada en un cim estratègic de la serra de la Figuera trobem l’ermita de Sant Pau de la Figuera. És el lloc de guaita ideal del Priorat. L’amplitud de territori que s’hi pot albirar és enorme. La gent de la Figuera asseguren que d’es d’aquest punt, en dies clars i serens, s’hi poden albirar terres de set províncies, inclosa la serralada pirinenca.

Coll dels Traginers
Indret rellevant de la Batalla de l’Ebre
Aquesta visita ens permet conèixer un dels principals observatoris dels alts comandaments de l’Exèrcit de l’Ebre en el transcurs de la Batalla de l’Ebre (1938). Ubicat en un balcó enlairat, permetia als republicans albirar tota una àmplia panoràmica de la vall de l’Ebre i les serres de Pàndols, Cavalls i la Picossa, principals escenaris de la Batalla de l’Ebre.

Gastronomia local
Anem a tastar cuina casolana
Proposta per provar la cuina tradicional de la Figuera. Amb productes locals i de proximitat. I amb vins de la DO Montsant del poble de la Figuera.

Antics pobladors del Priorat
Un viatge en el temps
El poblat del Calvari del Molar (s. VII-VI ac) formava part d’una estructura territorial integrada per diversos assentaments ubicats a la banda sud-oest de l’actual comarca del Priorat. Les troballes i estudis que s’han fet fins ara semblen indicar que el Calvari del Molar assumiria un paper preponderant. Era situat en un lloc privilegiat pel que fa a diversos factors: a tocar d’afloraments de minerals superficials, molt proper a l’Ebre, etc.

El Lloar, al cor del Priorat
Un lloc per inspirar-se
En el petit poble del Lloar sempre és una delícia caminar pels seus carrers on regna la tranquil·litat. En un d’aquest carrers hi podem trobar El Mirador del Priorat, amb un paisatge bellíssim compost de barrancs i turons de llicorella. Ofereix una visió magnífica del pas del riu Montsant, serpentejant al fons de la profunda i estreta vall. El lloc és inspirador, presta a la contemplació. Les vistes circumdants omplen de serenor l’esperit.

2

Dia 2

Artistes del Priorat
Admirant l’art crític i inquietant
El poble de Marçà al llarg de la seva història ha donat notables artistes. Entre ells cal destacar els escultors MARÇÀ-GINÉ I LULA PEREZ, que van fer donació de tota la seva obra al poble i que es pot veure en un museu que porta el seu nom. MARÇÀ-GINÉ I LULA PÉREZ, van crear un tipus d’escultura de bella factura però inquietant alhora, sempre atenta, des d’un punt de vista crític, a l’esdevenir del món i de la seva terra. Són dos artistes que van ser capaços d’instaurar la seva pròpia cosmovisió.

Un tomb pel terme del Masroig
Quan caminar esdevé un plaer
Caminant pel Baix Priorat un té la sensació d’amplitud visual. Al mateix temps un s’adona d’estar en una gran vall encerclada de belles muntanyes. Els paisatges desprenen una lluminositat radiant i acolorida. Els camins són agradables de transitar. Les vinyes, les oliveres i els ametllers florits alternen amb els boscos de pi blanc. Tot plegat es tradueix en una experiència positiva.
Distància: 8 km. Desnivells: +200   -200

Vermuts del territori
Per gaudir dels aromes, els sabors i els paisatges
A banda de bons vins, als cellers de la DO Montsant també s’hi elaboren una bona gamma de vermuts d’elegants aromes i gustosos sabors. Són vermuts idonis per degustar acompanyats d’un selecte aperitiu. Us proposem fer-ne un tast en un lloc privilegiat envoltat d’unes vistes espectaculars.

Sant Gregori de Falset
Un racó sorprenent d’antic culte a la natura
L’ermita de Sant Gregori està situada en un paratge de gran bellesa natural. S’aixopluga davall d’un abric de roca de gres rogenc, de formes sinuoses i forats estranys, esculpits de la mà del vent. Disposa d’un balcó natural que constitueix un mirador privilegiat de la vall de Falset. Es tracta d’un lloc per gaudir de les postes de sol que amb la seva llum ataronjada potencien els colors rogencs de les roques.

priorat per descobrir