Baix Maestrat
Destinació
4 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Natura i espiritualitat a la Tinença

La Tinença de Benifassà és un espai natural de gran bellesa paisatgística. Territori muntanyós per excel·lència, amaga uns tresors naturals d’incalculable valor. La Tinença és d’aquells llocs perfectes per conèixer caminant. Pels amants del senderisme és un lloc extraordinari.

La història dels petits poblets que integren aquest territori ve de lluny. L’ocupació humana va ser lenta. Fou en temps islàmics que sota l’administració del castell sarraí de Beni-Hassan s’hi formaren petits nuclis poblacionals. Però la seva entitat territorial es comença a configurar d’una manera més evident a partir del senyoriu creat per Alfons II d’Aragó l’any 1135.

Amb tot, l’embranzida i consolidació del poblament humà i la seva organització socioeconòmica fou a partir de la creació del Reial Monestir de Santa Maria de Benifassà (s. XIII). El promotor d’aquesta magna obra fou Jaume I el Conqueridor, que encarregà a uns monjos de Poblet la construcció i ocupació d’aquest monestir, situat al bell cor de la Tinença.

En aquesta activitat us proposem descobrir uns llocs encantadors caminant per senders i camins de la Tinença. Hem preparat i seleccionat 4 itineraris a peu, on la natura i l’espiritualitat seran les protagonistes.

Població de trobada: La Sénia
Comarca: Montsià
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
El preu no inclou:
Allotjaments Menjars

 

 

Informació addicional

Preu 2 dies60€/persona
Preu 3 dies80€/persona
1

Primer dia

La vall de Ballestar
Paisatges de postal
Ballestar és un dels petits pobles escampats per la Tinença. El trobem aturonat al bell-mig d’una preciosa vall encerclada de muntanyes majestuoses. Conserva antics camins ramaders. Caminar per aquests verals et transporta a altres èpoques: l’ambient rural, la calma constant de camins i senders, la dolcesa del territori de tota la vida… La desconnexió és total.

En aquesta caminada us proposem pujar a les muntanyes meridionals properes a Ballestar. Caminar per les seves ombries boscoses resulta agradable. Des dels seus cims la vista de la vall és encisadora. I l’albirament de la munió de muntanyes de la Tinença ompli de goig.
Distància: 17 km. Desnivells: +580 -728

2

Segon dia

Muntanyes de la reina Violant
La terra que sempre enamora
Na Violant d’Hongria (1216-1251), fou esposa de Jaume I, el Conqueridor. Va ser una dona de caràcter i talent. La seva influència fou decisiva en certs afers del regne. Era una dona molt culta i de gran sensibilitat. Visità la Tinença en diverses ocasions i es convertí en la principal benefactora del monestir que en aquells moments s’estava construint. L’encant del lloc la captivà de tal manera que l’any 1237 disposà de rebre sepultura en la futura església del monestir. Na Violant fou una enamorada d’aquest territori i en va saber valorar la seva transcendencia com a lloc de gran bellesa i elevada espiritualitat.

L’itinerari que en aquesta ocasió us proposem transita pel cor muntanyós de la Tinença. Són indrets d’una gran bellesa paisatgística que ja fa gairebé vuit segles enamoraren a una reina de gran coratge i emotivitat.
Distància: 15 km. Desnivells: +461 -418

3

Tercer dia

Sant Miquel d’Espinalvà, Refalgarí i el cim dels Tres Reis
Antics llocs de llegenda, misteri i espiritualitat
La descoberta d’indrets llegendaris que en altres temps foren habitats per persones que tingueren que adaptar-se a la vida dura de la muntanya. Situat damunt d’un turó enmig d’un mar de muntanyes trobem Sant Miquel d’Espinalvà, antic llogarret i ermitori ja abandonat. En aquest caseriu veneraven al príncep dels Esperits Celestials. Refalgarí fou un lloc d’orígens llegendaris, envoltat de fets misteriosos que també acabà essent deshabitat i oblidat. El tossal dels Tres Reis fou punt de confluència de regnes i lloc de trobada d’alts dignataris.

L’itinerari que farem s’endinsa cap a l’interior dels Ports. Transcorre per senders boscosos que planegen per aquests paratges en altres temps habitats. S’ascendeix a llocs alterosos amb espectaculars panoràmiques dels Ports.
Distància: 13 km. Desnivells: +407 -413

4

Quart dia

Moles Eixam i Aixada
El paisatge natural de la Tinença: font d’admiració
Als Ports de la Tinença hi trobem una especial i complicada orografia. El modelat càrstic comporta l’aparició de nombroses coves, balmes, avencs i ponts foradats. La singularitat i potència del paisatge orogràfic sovinteja a totes bandes. Des de les moles Eixam i Aixada les vistes creen admiració. El silenci d’aquests llocs tranquil·litza l’ànima i omple d’inspiració.

Distància: 11 km. Desnivells: +530 -473

tinença de benifassà