Ribera d’Ebre
Destinació
3 hores
Durada
Oleoturisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

ACTIVITAT GASTROCULTURAL
En aquesta cata d’olis d’oliva verge extra us apropem a l’interessant món de la cultura de l’oli

Els origens
Van ser els fenicis i els grecs els que introduïren l’olivera a Catalunya i la península Ibèrica; i van ser els romans els qui van expandir el cultiu per tot el litoral mediterrani. En el cas d’Hispània esdevingué un dels cultius més importants, juntament amb la vinya. Se sap, per exemple, que des del port de Bàrcino (Barcelona) s’exportava vi i oli a Roma, com també des de Dertosa (Tortosa). El riu Ebre a ser descrit com l’oleum flumen que podria significar “riu de l’oli”.

Tipus d’olis d’oliva
Les característiques que presenta un oli d’oliva vénen marcades per les particularitats de les olives emprades per obtenir-lo i pels procediments d’elaboració aplicats. Això ens indica la qualitat i la puresa de l’oli. Les característiques sensorials dels olis permeten diferenciar-los i condicionen, en part, les preferències dels consumidors. En un tast d’olis d’oliva l’anàlisi sensorial ens aporta informació objectiva sobre la seva qualitat real, i permet fer-ne estudis comparats i aprofundir en la cultura de l’oli.

L’oli d’oliva verge extra i la salut
La creixent popularitat de l’anomenada dieta mediterrània té els fonaments en un ampli ventall d’estudis que han evidenciat la relació entre els aliments consumits en aquesta regió, en especial el consum de l’oli de d’oliva, i la prevenció d’alguns factors de risc determinants en patologies com l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la diabetis, alguns tipus de càncer i les malalties degeneratives. El consum diari d’oli d’oliva verge extra ajuda a prevenir certes malalties i millorar la nostra salut.

La cultura de l’oli
Al voltant de l’oli d’oliva verge extra trobem tot un món de cultura.

La història, les diverses utilitats gastronòmiques, el factors saludables, el paisatge, la funció ecològica dels conreus d’oliveres, etc.

Us animem a participar en aquest interessant esdeveniment gastrocultural!

Població de trobada: Tivissa
Comarca: Ribera d’Ebre
Espai natural:
El preu inclou:
Activitat guiada. Assegurances.
Cata d’olis.
El preu no inclou:

 

1

Una caminada entre olivers

Excursió a peu interpretativa per una zona envoltada de conreus d’olivers. Us expliquem coses relacionades amb el conreu dels olivers i el seu cicle anual. També valorem la funció paisatgística i ecològica que configuren els camps d’olivers.

Distància itinerari: 5  km.
Desnivells acumulats: +120 -120
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada
Excursió de nivell baix
2

Catant els olis

Realitzem una cata d’iniciació de diversos olis d’oliva verge extra de la DOP Siurana. Us expliquem com fer una anàlisi sensorial i poder diferenciar les diferents propietats organolèptiques que té cada oli.