Priorat
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

Descobreix els indrets més espirituals de Montsant!

Montsant místic és una activitat per viure una experiència sublim.

Coneixerem la vessant espiritual de Montsant al llarg de la història.

Fruirem de paratges que inspiren benestar i plenitud.

Paisatge i espiritualitat

Aquesta activitat pretén donar a conèixer uns paratges de Montsant que en altres temps foren refugi d’ascetes i ermitans. A més d’això s’interpretarà el paisatge i la història significativa d’aquests indrets silents que transmeten tranquil·litat, benestar i pau espiritual. Per tant, són llocs que en èpoques llunyanes sembla que ja inspiraven i assossegaven l’ànima de persones arrelades a la muntanya.

La historiografia tradicional ens ha fet arribar tot una sèrie d’informacions relatives a la interrelació espiritual de persones amb la muntanya de Montsant. De manera que fins i tot hi ha indicis de practiques relacionades amb el culte a la natura en temps pagans. Per tant, podem afirmar que la simbologia de culte a les divinitats sempre ha estat present a Montsant.

Montsant místic, símbol del territori

Montsant és tot un símbol. La muntanya santa sempre ha estat un referent geogràfic de la gent i de les terres del sud. Una illa excepcional de biodiversitat. I per tant, un espai predilecte estimat per molta gent excursionista.

Durant la nit dels temps els nombrosos abrics naturals de Montsant serviren de refugi a homes i dones que cercaven aliments i aixopluc. A més, en temps visigòtics la muntanya era freqüentada per ascetes. Eren persones admirables que feien una vida senzilla i austera arrecerats dins de balmes i coves. Per tant, estaven integrats plenament amb la muntanya i el paisatge. Eren una gent que predicaven amb l’exemple.

Els antics ermitans de Montsant

A la segona meitat del segle XII uns homes i dones embolcallats d’espiritualitat aixecaren les primeres ermites i monestirs a Montsant. De manera que eren uns temps especialment rellevants per a Montsant amb personatges com Pere de Montsant, de Ramon de Vallbona, de fra Guerau Miquel, de la família Balb i de molts d’altres que quedaren en en l’anonimat.

Sens dubte foren ermitans carismàtics que donaren a la muntanya el seu nom de santedat. En conseqüència, cartoixans i cistercencs envoltaven un Montsant místic. A banda de la vida espiritual també iniciaren una dinamització social i econòmica en una incipient comarca que amb el temps esdevindria l’actual Priorat. Com a resultat de tot plegat, els origens d’aquesta comarca els trobem lligats a la muntanya de Montsant.

Població de trobada: Ulldemolins
Comarca: Priorat
Espai Natural: Parc Natural de la Serra de Montsant
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic  
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

Informació addicional

PREU PER 1 DIA22 €
1

Primer dia

Indrets silents de Montsant
El riu Montsant s’obri pas a través del magnífic congost de Fraguerau. Fou a la segona meitat del segle XII que una persona solitària caminava per primer cop per aquests paratges de Montsant. Era Fraguerau Miquel que cercant una nova vida més espiritual va trobar i s’instal·là en un racó preciós de Montsant.

En aquest itinerari de senderisme caminarem i interpretarem aquests bells indrets solitaris que respiren molta tranquil·litat. La energia que transmet la natura de l’entorn vivifica el nostre ser i augmenta la força del nostre esperit.

Distància itinerari:  12 km.
Desnivells acumulats: +360 -360
2

Segon dia

Indrets lluminosos de Montsant
A la banda més septentrional del Parc Natural de la Serra de Montsant hi ha un indret elevat encerclat de belles muntanyes. És un paratge on abunden les balmes encarades cap al sud. Aquest lloc durant diverses èpoques fou freqüentat i habitat per gent de caire ascètic. 

En aquest itinerari caminarem per corriols que ens transportaran a talaies amb vistes excel·lents. Descobrirem balmes enlairades enmig d’un espectacular paisatge muntanyós. Són llocs que purifiquen, sanen i il·luminen.

Distància itinerari:  10 km.
Desnivells acumulats: +280 -280
MONTSANT MISTIC
montsant mistic