Priorat, Ribera d’Ebre
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

Deixa’t sorprendre descobrint paratges fantàstics!

Llocs sorprenents és una activitat per descobrir aquells indrets poc coneguts de la nostra geografia.

Ens endinsarem per racons de gran singularitat que transmeten una energia especial.

Coneixerem les històries de tota mena que envolten tots aquests llocs sorprenents.

Una joia natural en un lloc amagat

En una zona recòndita del Baix Priorat hi ha un paratge que crida l’atenció per la seva sorprenent originalitat. En la profunditat d’un barranc trobem un encavalcament de grans blocs de roques que configuren uns avencs impressionants. Són curiosos els bufadors que també hi ha en aquest indret amb corrents d’aires subterranis que sorgeixen a la superfície des de profunditats insospitades.

A més, el lloc presenta una naturalesa realment salvatge. De fet, podem afirmar que es tracta de natura en estat pur atès el seu bon estat de conservació. Hi contribuixen els fets que és un lloc abrupte i força aïllat. A més d’això, també gaudeix d’un microclima especial.

Paratges de bruixes i bandolers

Ben a prop, d’aquest indret hi ha l’ereta de les Bruixes, situada en un cim cònic on possiblement en altres temps s’hi fessin alguna mena de cultes i també possiblement pràctiques de caire esotèric. És una zona boscosa de terra rogenca i amb bonics paisatges de la zona.

Per tant, en altres temps tots aquests paratges, degut al seu aïllament i dificultat per arribar-hi, foren llocs d’amagatall. Ja sigui per a malfactors i bandolers, o bé altra gent fugien d’alguna guerra o d’algun conflicte amb la justícia. També, abans de la seva extinció hi sovintejaven els llops que utilitzaven aquests indrets escabrosos com a llobateres. Des d’aquests llocs s’escampaven per les rodalies creant certs temors i problemes a la gent d’aquells temps.

Antics llocs de culte religiós

Una de les manifestacions més antigues de la religiositat popular han estat les ermites. De manera que, en la seva humilitat i senzillesa ens captiven i ens admiren. La Ribera d’Ebre és terra d’ermites ignorades sobre les quals s’ha escrit poca cosa. Aquestes ermites, malgrat aquesta desconeixença, presenten una història antiga i unes tradicions arrelades.

També com a llocs sorprenents trobem al voltant de la peculiar muntanya de la Picossa tres ermites de gran tradició popular. La més antiga situada al sud oest de la muntanya és Santa Magdalena de Morocco. Ja està abandonada i no té culte, tot i que, fa un temps s’hi va realitzar una restauració bàsica.

També a la banda nord de la Picossa hi ha les ermites medievals de Sant Jeroni i Santa Madrona de gran devoció popular per la gent de Móra d’Ebre. El lloc sorprèn pel seu captivador entorn. És formidable la majestuositat de la renglera de xiprers d’enormes dimensions que s’enlairen cap al cel, cercant la llum i també simbolitzat el camí espiritual.

Població de trobada: Falset – Móra d’Ebre
Comarca: Priorat – Ribera d’Ebre
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

Informació addicional

PREU PER 1 DIA22 €
1

Primer dia

Una descoberta de luxe
En aquesta excursió circular es camina per paratges entretinguts del Baix Priorat. Els conreus d’oliveres i vinyes es van alternant amb zones boscoses que transporten al caminant fins a paratges aïllats i solitaris. En aquest punt del trajecte es quan es comencen a descobrir racons realment sorprenents. Són llocs es mostren atípics a la zona i encisen al caminant.

Distància itinerari:  10 km.
Desnivells acumulats: +280 -280
2

Segon dia

Muntanyes de culte
La Picossa i Santa Magdalena de Mucoró són muntanyes que formen part de les serres del Pas de l’Ase (Ribera d’Ebre). La Picossa està integrada dintre de la xarxa dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya. Està ubicada en el terme de Móra d’Ebre. És un lloc on sembla ser que des de l’antiguitat s’hi han practicat cultes divins.

A l’actualitat hi ha diverses ermites que possiblement siguin reminiscències espirituals de temps més llunyans. Des del cim de la Picossa la vista esdevé impressionant. Oberta cap a llevant, ofereix una extensa i atractiva panoràmica del territori circumdant.

Distància itinerari:  11 km.
Desnivells acumulats: +477 -477
llocs sorprenents
llocs sorprenents
llocs sorprenents
llocs sorprenents
llocs sorprenents
llocs sorprenents