Ribera d’Ebre, Terra Alta
Destinació
2 dies
Durada
Rutes temàtiques
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

Interpretant els escenaris de la Batalla de l’Ebre

“Llocs i vivències de la Batalla de l’Ebre” ens  permet interpretar sobre el terreny els principals esdeveniments de la darrera batalla de la Guerra Civil.

A través de rutes guiades i explicades coneixerem els llocs claus de la batalla.

Gaudirem dels bells paisatges silents que conviden a la reflexió.

Valorant la memòria històrica

La Batalla de l’Ebre fou una de les més importants de la Guerra Civil (1936-39). Certament, forma part de la nostra història. De manera que, les restes d’aquesta batalla, els seus paisatges i escenaris diversos són avui territoris històrics recuperats en la memòria col·lectiva.

Dintre d’aquest context, oferim una sèrie d’activitats guiades amb visites i petits itineraris a peu pels espais de la Batalla de l’Ebre. Per tant, es tracta de conèixer sobre el terreny llocs que foren escenari dels diversos esdeveniments de la batalla.

I a la vegada també us proposem conèixer de manera relatada vivències de persones que participaren en la batalla. Us explicarem històries commovedores de soldats, brigadistes internacionals, civils, sanitaris, etc.

Interpretant els diferents escenaris de la batalla

Els itineraris a peu són de curta durada i de dificultat baixa. A més, totes les activitats són guiades i explicades. D’aquesta manera els continguts principals d’aquesta activitat seran:

–        Interpretar el marc històric, el context internacional, la situació inicial, els principals esdeveniments i la finalització de la batalla.

–        També els paisatges de la Batalla de l’Ebre i els elements de la batalla: trinxeres, refugis, etc.

–        Els records explícits de la batalla (monuments, llocs emblemàtics, etc)

–        A més coneixerem la vessant humana de la batalla: els dirigents, els combatents i la població civil.

–        I finalment interpretarem la batalla, en el context de la literatura i el periodisme.

En conclusió, l’objectiu fonamental d’aquesta activitat serà comprendre el valor de la pau des de la tragèdia de la guerra.  Finalment, dir que avui els llocs i records de la batalla de l’Ebre estan envoltats de bells paisatges impregnats d’un silenci que convida a la reflexió.

Població de trobada: Móra d’Ebre
Comarca: Ribera d’Ebre
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic  
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Primer dia

El pas de l’Ebre
Punt de partida de l’ofensiva republicana

L’ofensiva republicana a l’Ebre s’inicia la matinada del 25 de juliol de 1938, quan 200 barques carregades de soldats amb poc material bèl·lic van travessar el riu. El van creuar per més de vint punts diferents, agrupats en tres grans àrees. L’atac agafa per sorpresa el bàndol franquista.

Les cotes 705 i 666
Posició perduda, posició recuperada

Les cotes 705 i 666 de la serra de Pàndols f0ren indrets on l’agost del 38 s’hi produïren combats acarnissats. Conquerides pels nacionals diverses vegades, foren ràpidament recuperades i defensades aferrissadament pels republicans. A la cota 666 hi lluitaren els soldats del batalló Lincoln de la XV Divisió d’elit republicana.

A l’actualitat a la cota 705 hi trobem un espai museïtzat on hi destaca el monument de la Pau. Mentre que a la cota 666 un modest record fa homenatge a les Brigades Internacionals i l’Exèrcit Republicà. Són indrets elevats on la vista panoràmica permet interpretar els diversos esdeveniments que es succeïren en el transcurs de la batalla.

La mola d’Irto i el puig de l’Àguila
Els cims de la mort
La mola d’Irto, anomenada de Karl Marx pels republicans, està situada al costat de la carretera de Gandesa al Pinell. Sens dubte fou una posició estratègica defensada pels republicans.

Propers a aquesta mola hi han els turons del Puig de l’Àguila conegut com el cim de la Mort. Aquests llocs tingueren la seva importància militar pel fet d’estar propers a la població de Gandesa. A causa d’aquest factor s’hi produïren forts combats amb moltes baixes per part dels dos bàndols.

Harry Dobson i David Guest
Dos joves voluntaris, entre molts, que lluitaren per la llibertat

Harry Dobson fou un activista brigadista galès que va venir a Espanya a lluitar per la llibertat. Va ser greument ferit als turons del puig de l’Àguila, concretament al cim de la Mort, sense que els sanitaris de l’hospital de la cova de Santa Llúcia li poguessin salvar la vida.

David Guest va ser un brillant matemàtic i filòsof que es va oferir voluntàriament per lluitar a la Guerra Civil Espanyola. Va morir l’agost de 1938 combatent al bàndol republicà a la Batalla de l’Ebre. Concretament va caure ferit mortalment lluitant amb el seu batalló de la XV Brigada amb l’objectiu d’aconseguir l’ocupació dels turons del Puig de l’Àguila.

2

Segon dia

La fortificació secreta
Molts esforços per a res

L’agost de 1936 el Comitè de Milícies Antifeixistes de Barcelona va ordenar la construcció d’una línia fortificada secreta a la riba dels rius Cinca i Algars, per evitar un possible avanç franquista sobre Catalunya.

Però amb la caiguda del Front d’Aragó i el ràpid avanç franquista del març de 1938, els soldats republicans que hi havia en aquesta línia no van poder utilitzar-la perquè van ser desbordats per la zona de Maella.

En aquesta visita descobrirem alguns sectors d’aquesta línia fortificada. És un lloc enlairat i envoltat de bells paisatges del riu Ebre on gairebé sempre es pot gaudir del vol majestuós de les àguiles.

Trinxeres dels Barrancs
Una línia defensiva dels republicans
L’espai històric dels Barrancs, partida agrària de Vilalba dels Arcs, forma part de la línia defensiva que les forces republicanes van establir entre aquesta població i la de la Pobla de Massaluca. De les obres de fortificació efectuades per les unitats republicanes es conserven prop de 700 metres de trinxera amb diferents elements: pous de tirador, refugis i línies d’evacuació.

El campament ocult
Un lloc estratègic per la logística dels republicans
L’any 2005 va ser descobert un immens campament republicà que restava ocult al vessant nord de la serra de la Fatarella. Corresponent al XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, es tractava d’un veritable poble militar dins del bosc.

En quatre terrasses de conreu on el bosc ha anat avançant i en almenys un quilòmetre lineal, es van construir desenes de cases de pedra en sec que s’utilitzaven com a habitatges, com a dipòsits de munició, etc. En aquesta visita us proposem descobrir aquest interessant espai de la Batalla de l’Ebre.

batalla de lebreEl succés colpidor de Manuel Àlvarez
L’infant salvat de miracle per un brigadista canadenc
Manuel Àlvarez era un infant quan un fort bombardeig aeri el va sorprendre a la població de Corbera d’Ebre. Fugint per entre una pluja de bombes es va veure arrossegat de manera violenta per una impressionant corrent d’aigua. Un soldat canadenc que va presenciar els fets el va poder treure’l de l’aigua i salvar-lo d’una mort segura.

Patience Darton
L’infermera de la cova de Santa Llúcia
Patience Darton fou una infermera anglesa a la Guerra Civil espanyola i activista política. Darton va treballar en les unitats sanitàries en Aragó, Brunete, Terol i a l’Ebre. En concret va formar part de l’equip mèdic de l’hospital republicà instal·lat a la cova de Santa Llúcia de la Bisbal de Falset durant el transcurs de la Batalla de l’Ebre.

batalla de lebre
batalla de lebre
BATALLA DE L'EBRE
batalla de l'Ebre
batalla de l'ebre
batalla de l'ebre
batalla de l'ebre
batalla de l'ebre