Ribera d’Ebre
Destinació
5 hores
Durada
Astronomia
Tipus activitats
Mínim: 4 persones
PER A GRUPS

La pluja de meteors coneguda amb el nom de les Llàgrimes de Sant Llorenç, arriba com cada any la primera quinzena d’agost.

Aprofitant el bon temps 

Cada any per les vacances del mes d’agost tenim l’oportunitat de sortir a la muntanya a contemplar el cel nocturn. L’observació del firmament estelat té una doble motivació. Per una banda l’albirament i identificació dels estels refulgents i les constel·lacions. Per altra l’aparició sobtada dels meteors coneguts com les Llàgrimes de Sant Llorenç.

L’espectacle dels meteors

Aquests estels fugaços també són coneguts més popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç, degut a la proximitat de la celebració d’aquest sant.  La pluja de meteors és tot un espectacle per admirar. Des de certs llocs privilegiats de les nostres muntanyes resulta un esdeveniment emotiu i màgic a la vegada. Una experiència viure plenament enmig de la natura.

Un cometa famós

El cometa Swift-Tuttle, té un període de 130 anys. Va passar prop del Sol per última vegada el 1992. Aquesta òrbita està plena de partícules petites que han estat alliberades pel cometa en els seus passos anteriors.

Quan una d’aquestes partícules, que van formar al seu dia la cua del cometa, entra a l’atmosfera terrestre, la fricció l’escalfa de tal manera que es vaporitza a gran altura (uns 100 km). Durant uns segons, la partícula brilla com si fos una estrella. Per això aquest fenomen rep el nom popular de “estrella fugaç”. No es tracta per tant d’una estrella sinó d’una partícula de pols incandescent.

Durant l’any hi ha diverses pluges de meteors. Les Quadrantids al gener, les Lyrids a l’abril, les Eta Aquarids al maig, les Orionids a l’octubre, les Leonids al novembre, etc. Sens dubte les més famoses són les Perseids ja que apareixen a ple estiu quan el temps convida més a contemplar-les. De fet les Perseids juntament amb les Geminids (desembre) són les que ofereixen una pluja més intensa. Uns 50 meteors / hora d’albirament de promig.

L’origen de la pluja de meteors de les Perseids prové és la cua de pols còsmic del cometa Swift-Tuttle. Les Perseids es veuen a simple vista, encara que es recomana estar situats a zones rurals on la contaminació lumínica és més escassa.

Població de trobada: La Mussara
Comarca: Baix Camp
Espai natural:
Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades.
El preu inclou:
Activitat d’astronomia Assegurances.
El preu no inclou:

Informació addicional

PREUDESCOMPTES PER A FAMÍLIES
1

Activitats

Com cada any des del 2004 us proposem venir a viure aquest excepcional esdeveniment a les comarques del sud de Catalunya.

Aquesta observació tindrà lloc des d’un indret especial de la serra de la Mussara. No et perdis l’oportunitat de viure una nit realment màgica.

Durant l’activitat amb l’ajuda d’un projector làser identificarem constel·lacions i estels del firmament. Coneixerem coses sobre l’Univers i escoltarem llegendes i mites de l’antiguitat.

Albira el teu estel fugaç i demana un desig!

Horari: de les 19:00 h a les 00:00 h aproximadament.

Demaneu més informació a través del formulari.

les llàgrimes de sant llorenç
LES LLÀGRIMES DE SANT LLORENC
LES LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ
PERSEIDES LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ