Baix Maestrat, Comarca dels Ports
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 7 persones
PER A GRUPS

Entre un laberint de muntanyes

Aquesta proposta de senderisme a la vall del Cérvol és una descoberta amb majúscules. La vall del Cérvol la trobem endinsada i aïllada entre un laberint de muntanyes. Només l’aproximació en cotxe ja és una passada. Els itineraris de que us proposem són força interessants.

En aquests paratges el paisatge és immens i enèrgic. Sens dubte es tracta de paisatges majestuosos que no donen treva als sentits. La natura i el silenci ho impregnen tot. Descobrir aquesta vall encerclada de muntanyes colpidores, caminar pels seus boscos, prats i cims esdevé una experiència que omple d’energia i eleva la moral.

El Cérvol, un riu singular

El riu Cérvol transcorre pel nord del País Valencià. Neix i travessa la Comarca dels Ports. Segueix el seu curs a través de la comarca del Baix Maestrat tributant les seves aigües a la Mediterrània. En concret a  la platja del riu Cérvol, a Vinaròs. El seu recorregut total és d’una longitud de 59 km. És un riu típicament estacional amb llargs períodes de poc cabal i amb avingudes sobtades quan es produeixen fortes pluges.

Neix a uns cinc quilòmetres al nord de Morella, als contraforts del port de Torre Miró. Als seus inicis rep el nom de riu de Corces. En el seu recorregut va recollint aportacions de fonts, rierols i barrancs de les muntanyes dels Ports. Transcorre per profundes i boniques valls. Passa per la vora de la vila de Vallibona (Comarca dels Ports) en direcció Est.

Durant el seu recorregut fins el terme del Rossell (Baix Maestrat) el Cérvol és un riu que presenta diversos valors ecològics i paisatgístics. D’entrada és un dels pocs rius valencians en que les seves aigües no han estat regulades per pantans o preses. El riu fa el seu recorregut lliurement i no hi ha zones degrades.

L’erosió del riu, amb desnivells profunds i estrets, ha donat lloc a un paisatge únic, en alguns trams de gran bellesa natural.  L’aïllament de la zona i el despoblament han afavorit la recuperació dels boscos de ribera, els de carrasques i roures. Això també ha suposat una preservació i expansió de la fauna de l’entorn i de l’asso  ciada al mateix riu. En definitiva, el Cérvol, en la seua primera meitat de recorregut esdevé un magnífic espai natural amb un bon grau de biodiversitat.

Població de trobada: La Sénia -Montsià-
Comarca activitats: Baix Maestrat / Comarca dels Ports
Espai Natural: Parc Natural de la Tinença de Benifassà
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

 

1

Primer dia

Camins de tota la vida
Els senders de muntanya sempre han tingut un significat i una utilitat. Aquest itinerari circular ens conduirà per antics senders i camins que travessaven barrancs i muntanyes per unir masos i poblacions. En altres temps van ser transitats per masovers, tractants, pastors, carboners, llenyataires, etc. Són diversos els valors ambientals i paisatgístics que es van descobrint.

Les muntanyes i barrancs es troben entapissades per una densa i frondosa vegetació. Boscos de carrasques, roures i pins acompanyats d’un ric sotabosc contrasten amb prats de pastura i cims elevats que disposen d’unes vistes immillorables. A més a més, destacarem els arbres singulars d’alçada i gruix poc freqüents que es troben durant la ruta: ginebres, pins de pinassa, teixos, til·lers, etc.

Distància: 16 km. Desnivells: +470 m.  -470 m.

2

Segon dia

La Borja i les moles de Sant Domingo
La Borja és una zona boscosa i feréstega. Les moles de Sant Domingo s’imposen al bell-mig de la vall del Cérvol. Des dels cims elevats l’albirament d’aquests paratges transmeten una bellesa serena i a la vegada impressionant.

Els matisos i les tonalitats del paisatge van canviant. Gairebé la totalitat del recorregut transcorre per senderes de bona qualitat, ara enlairades, ara emboscades. I en un bosc magnífic es pot trobar un pi monumental per admirar.

Distància: 13 km. Desnivells: +560 m.  -560 m.

La vall del Cérvol
vall del cérvol
vall del cérvol
vall del Cérvol
vall del cérvol