Matarranya
Destinació
2 dies
Durada
Activitats culturals, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Paisatge, història i gastronomia a la Matarranya

Natura i cultura a la Matarranya

La comarca de la Matarranya és situada al Baix Aragó. Amb una superfície de 933 km2 ocupa un territori amb un marcat caràcter rural. Les parts muntanyoses contrasten amb les zones més planeres i també amb les valls acolorides de tons verds.

“Matarranya terra de descobertes” és una activitat que ofereix excursions de senderisme a paratges naturals i indrets interessants de la comarca. Per tant la natura i la cultura es donen la mà per conèixer l’interessant patrimoni d’aquesta meravellosa terra.

Sens dubte és una comarca amb un passat històric molt destacable. De manera que, els seus pobles encara respiren uns certs aires medievals. Passejar tranquil·lament pels seus carrers i descobrir la seva història esdevé un autèntica delectança. A més, les llegendes de tota mena sovintegen arreu de pobles i ermites.

En algunes zones de la comarca trobem llocs especials que els pobles de l’antiguitat utilitzaven com a centres sagrats. Encara ara s’hi poden trobar traces de tota una saviesa ancestral lligada als cultes de la natura. A més a més, en temps remots tot aquest territori era un centre geogràfic i espiritual de gran transcendència. A l’Edat Mitjana els templers recolliren tota aquesta saviesa i també l’adaptaren al seu temps.


Els Ports: un espai natural immens

Com a prolongació del Parc Natural dels Ports de la banda catalana, trobem aquí a la comarca del Matarranya els Ports de Beseit. També en aquesta banda dels Ports neixen i/o transcorren alguns dels seus grans rius, el quals generen vida i bellesa des de temps immemorials: el riu Matarranya, el riu Ulldemó, el riu de Pena, el Tastavins, etc. En conseqüència, el nom de la comarca pren nom del seu principal riu, el Matarranya, amb un longitud de 97 km i una conca de 1.727 km2.

Població de trobada: Vallderoures
Comarca: Matarranya
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Primer dia

Matarranya, terra de descobertes és una activitat destinada a gaudir plenament de llocs interessants de la comarca. Ho farem de manera didàctica i lúdica a la vegada. Sense preses, gaudint plenament de l’interessant patrimoni cultural i paisatgístic que ofereix la Matarranya.

Fondespatla, el riu Tastavins i el santuari de la Verge de les Fonts
Al peu dels contraforts de les muntanyes dels Ports trobem la vila medieval de Fondespatla. S’hi pot visitar la recreació d’un cementeri medieval amb un grup molt interessant d’esteles funeràries autèntiques d’origen occità la qual cosa ens senyala la presència de càtars que al segle XIV es van refugiar en aquesta població.

D’altra banda en aquesta proposta farem una relaxant travessa a peu des del poble de Fondespatla fins el santuari de la Verge de les Fonts (Pena-roja de Tastavins). En el seu recorregut es pot observar diversos ambients paisatgístics de la comarca destacant el curs del riu Tastavins.

Distància itinerari: 5 km.
Desnivells acumulats: +120 -120


Ráfales i el seu jardí botànic

Poble molt aïllat i enlairat dalt d’un turó. El lloc és envoltat de mites i llegendes. Disposa d’un interessant museu monogràfic sobre la cultura de l’olivera i l’oli d’oliva. A tocar del poble hi trobem un ombrívol i interessant jardí botànic que cal visitar.

La Freixneda i el turó sagrat de Santa Bárbara
Aquesta vila de gran encant és el centre geogràfic de la comarca. A l’interior de la vila resalta el seu interessant patrimoni arquitectònic. Al costat hi ha el turó i ermita de Santa Bárbara amb un valuós llegat de saviesa antiga corresponent a diferents moments històrics. Destaca el sorprenent i antiquíssim observatori astronomic.

2

Segon dia

Una descoberta especial a la mola de la Magdalena
La mola de la Magdalena, d’aspecte tubular, és envoltada pels paisatges típics de la comarca. A la banda nord la vegetació es mostra boscosa i ombrívola. En aquesta petita excursió a peu us proposem descobrir un racó envoltat d’un magnetisme especial. Entre grans roques podrem trobar una antiga ermita i una cova que va ser emprada com a lloc de culte i reunió pels darrers càtars refugiats a les terres del Matarranya.

Distància itinerari: 5 km.
Desnivells acumulats: +200 -200


El poble d’Arenys de Lledó i l’ermita de Sant Pol

Visita d’aquest petit poble de la Matarranya envoltat de bonics paisatges del riu Algars. En el seu terme trobem una de les ermites més enigmàtiques de la comarca. L’actual edifici es va edificar damunt un antic ermitori d’origen templer. Antigament fou un indret de culte a divinitats paganes.

Els tolls refrescants del riu Algars
En aquesta activitat refrescant visitarem alguns tolls d’aigües clares del riu Algars pel seu pas per les poblacions d’Arenys de Lledó i Lledó.

matarranya
matarranya