Terra Alta
Destinació
Cap de setmana
Durada
Rutes temàtiques
Tipus activitats
Mínim: 4 persones
PER A GRUPS

“Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la”. George Santayana.

Recuperant la memòria històrica

La Batalla de l’Ebre forma part de la nostra història. Les restes d’aquesta batalla, els seus paisatges i escenaris, són avui territoris històrics que s’estan recuperant en la memòria col·lectiva.

Dintre d’aquest context, us proposem una sèrie d’activitats guiades als espais de la Batalla de l’Ebre, per conèixer sobre el terreny muntanyes i paratges que foren escenari dels diversos esdeveniments de la batalla.

Avui, aquestes serres estan envoltades de bells paisatges impregnats d’un silenci profund. Tot plegat, convida a la reflexió i, com no, també a la pau.

Població de trobada: Gandesa
Comarca: Terra Alta
Espai natural:
El preu inclou:
Itineraris interpretatius a peu Assegurances senderisme.
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

 

1

La serra de Pàndols, lloc clau de la batalla de l’Ebre

Aquest itinerari permet interpretar sobre el terreny la batalla de l’Ebre i divisar bona part del seu àmbit geogràfic des dels cims de Pàndols. Quan el 25 de juliol del 1938 els republicans van iniciar l’ofensiva de l’Ebre, una de les posicions que van ocupar ràpidament fou la serra de Pàndols.

L’orografia de la muntanya, amb cims alts i espadats rocosos, els oferia un lloc ideal on fer-se forts. Però cap al tard del dia 9 d’agost, les tropes franquistes van iniciar els atacs per fer fora als republicans de Pàndols. Durant deu dies s’hi lliuraren durs combats. Els franquistes no aconseguiren el seu objectiu i molts soldats hi perderen la vida.

Distància itinerari: 12 km
Desnivells acumulats: +490 -225
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada
2

La serra de Cavalls i la vall de Carruves

Aquest itinerari ascendeix a la serra de Cavalls resseguint el sender que voreja les carenes i descendeix a la vall de Carruves. Són escenaris de les darreres contraofensives dels nacionals a la Batalla de l’Ebre.

Distància itinerari: 12 km
Desnivells acumulats: +377 -377
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada