Baix Ebre
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

La vall mítica de Cardó

A cavall de les comarques de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre hi ha ubicada la vall de Cardó. És tracta d’una autèntica joia natural. La vall és encerclada de belles muntanyes. Principalment, està orientada cap a l’oest. El seu caràcter calcari ha propiciat un relleu escarpat i en alguns indrets força abrupte. Per tant, aquest fet ha determinat que es puguin trobar coves i roques amb formes erosionades molt originals i cridaneres.

La seva coberta vegetal és troba en bon estat i en molts racons es mostra amb exuberància. Com a resultat, hi podem trobar una extensa varietat de plantes. La vegetació de caire mediterrani s’alterna amb la de component eurosiberià. De manera que la diversitat i singularitat de boscos que poblen la vall li donen un encant especial. Racons d’alzinars, pinedes o teixos ofereixen ambients que deixen al visitant realment fascinat.

Un llegat històric singular

A la vall de Cardó hi trobem un ric llegat històric. Sobretot destaca la presència de la ordre religiosa dels Carmelites Descalços (1606-1835) i el funcionament d’un prestigiós balneari (1866-1965). De manera que en aquest llarg període històric homes i dones saberen aprofitar de manera sostenible tots els beneficis que la naturalesa d’aquest indret els oferia. Ho feren sense malmetre res.

Per altra banda a partir de finals dels 80 s’instal·là a la vall una multinacional, la qual es dedicà a l’extracció industrial d’aigua mineral per a la seva comercialització. L’espoli fou tan brutal que en tan sols un curt període d’uns 20 anys tota l’aigua subterrània de la vall quedà exhaurida. A l’actualitat el valuós patrimoni arquitectònic dels carmelites i de l’antic balneari resta abandonat i cada dia més enrunat.

Excursions guiades per la vall

Caminar pels magnífics senders de la vall de Cardó sempre esdevé una experiència més que positiva. En aquestes excursions guiades us oferim la possibilitat de conèixer de manera integral aquesta excelsa vall. A més d’això us guiarem per paratges encantadors i de vegades sorprenents on la natura sempre és especialment rellevant.

Població de trobada: Rasquera
Comarca: Ribera d’Ebre
Espai Natural: EIN de les serres de Cardó-el Boix
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Primer dia

Els boscos encantadors de Cardó
A la vall  de Cardó els senders s’escolen per boscos d’extraordinària bellesa. En altres temps fou una vall que captivà i enamorà a moltes persones. La vegetació ens mostra la seva vitalitat. Els racons amb certs aires màgics ens conviden a intimar amb la natura i a expandir la nostra consciència. L’ascenció al cim de la Creu de Santos esdevé una gratificant experiència.

En aquesta excursió interpretarem el paisatge, la vegetació i la interessant història de l’estada de la orde dels Carmelites Descalços a la vall. I, a més a més, coneixerem la fabulosa història sobre el tresor de Cardó.

Distància itinerari:  12,5 km.
Desnivells acumulats: +574 -543
2

Segon dia

Els senders de llegenda de Cardó
A la part obac de la vall de Cardó hi ha boscos ben conservats d’alzines i roures.  Són  llocs ombrívols per on transcorre un sender molt bonic. Aquest camí ascendeix gradualment fins a la zona enlairada del Murtero on la mirada s’engrandeix davant d’un horitzó d’espais oberts.

En aquesta excursió coneixerem tota la història de l’antic balneari de Cardó: els seus origens de la mà de tres emprenedors tortosins, la seva consolidació de la mà d’empresaris barcelonins, les seves diferents etapes… A més de molts detalls, curiositats i anècdotes del balneari.

Distància itinerari:  9 km.
Desnivells acumulats: +467 -460
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO
EXCURSIONS GUIADES VALL DE CARDO