Baix Ebre, Ribera d’Ebre
Destinació
2 dies
Durada
Rutes temàtiques
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Interpretant els paisatges perduts dels Ibers

En aquesta activitat us proposem entrar de ple en el món iber. En concret amb els poblats ibers que eren ubicats al voltant del riu Ebre. Per tant, les rutes que hem seleccionat ens endinsaran en la vida i els costums dels homes i les dones iberes. Construirem el mapa del territori dels ibers controlant el gran Hiberus (riu Ebre). I també coneixerem històries que de ben segur es traduiran en emocionants vivències.

Els nostres avantpassats

Els ibers no van venir de cap altre indret. Era gent indígena d’aquí. Per tant, eren els descendents dels grups de pobladors que ja hi havia a l’Edat del Bronze i de la primera Edat del Ferro. La cultura Ibérica neix al voltant de l’any 600 aC i perdura fins per allà el 50 aC. De manera que, en part, les nostres arrels profundes com a poble les hem de cercar en aquest període protohistòric.

Temps de canvis i renovació

Al voltant de l’any 600 aC conflueixen dos factors transcendentals. En primer lloc és una etapa de renovació tecnològica, econòmica i social que apareix a les societats existents en aquells moments a Europa. L’altre fet determinant és l’aparició de cultures d’altres bandes de la Mediterrània. A més els pobles ibers comencen a rebré influències externes a través principalment de fenicis i també de grecs. Aquests pobles molt més avançats, s’instal·len pel litoral i també s’endinsen cap a l’interior a la recerca de recursos econòmics que troben als diferents territoris dels Ibers.

Neix la cultura ibèrica

Aquesta renovació dels pobles indígenes comporta el naixement de la cultura ibèrica. En conseqüència. s’introdueixen moltes innovacions que fan canviar i millorar la vida de persones, poblats i ciutats. Les tècniques constructives i defensives milloren notablement. Les tasques agràries i ramaderes també passen a ser més productives. A més de tot això, les tècniques metal·lúrgiques fan una avanç important. Apareix el comerç. Sorgeixen noves idees i creences. Les societats es jerarquitzen. Els diferents territoris dels ibers viuen un període de gran esplendor. Per tant, en molts aspectes es produeix un avanç qualitatiu.

Apareix una altra gent

Les coses comencen a canviar a partir de l’any 218 aC amb l’aparició dels romans. Roma no es va plantejar mai una vertadera colonització d’Hispania. De manera que, es va limitar a mantenir-ne el control i exigir tributs als pobles ibers. Al principi aquests es van rebel·lar contra els ocupants. Els romans eren gent pràctica. No van desmuntar l’organització social i econòmica del món ibèric. Més aviat es van limitar a establir la seva estructura, molt més eficaç i competitiva, la qual va acabar imposant-se.

Població de trobada: Móra d’Ebre
Comarca: Ribera d’Ebre
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 2 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars
1

Viatge al passat

Descobreix la terra dels Ilercavons!

2

En aquesta activitat interpretarem:

Diferents paratges propers a l’Ebre de la zona de Riba-roja, Ascó, Vinebre, Garcia, Tivissa, Benifallet, etc. Són llocs on en el temps del Ibers hi hagué granges, poblacions i una ciutat.

3

En aquesta activitat coneixerem:

Quan i com va aparèixer la cultura ibera.
Com vivien els ibers.
Com eren els seus poblats i ciutats.
Com estaven organitzats a nivell social.
Quina era la seva base econòmica.
Quines eren les seves vies de comunicació.
Com s’organitzen territorialment.
Quines eren les seves costums i creences.

Demaneu més informació a través del formulari.

ibers
ibers ebre
ibers ebre
ibers ebre