Plana Alta
Destinació
2 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Excursions guiades pel Parc Natural del Desert de les Palmes

El Desert de les Palmes és una serra litoral paral·lela a la costa, situada a la comarca de la Plana Alta (País Valencià). Representa un espai natural molt valuós des del punt de vista botànic i litològic. S’hi troben plantes i comunitats vegetals de gran interès, algunes d’elles endèmiques o rares de trobar.

Pel seu alt valor ecològic, el Desert de les Palmes, fou declarat Parc Natural l’any 1989.
La seva superfície ocupa part de cinc municipis: Benicàssim, Cabanes, la Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana. Té una superfície de 3,200 ha protegides.

Al Desert de les Palmes  hi trobem diversos tipus d’ecosistemes:
– Alzines sureres.
– Brolles d’estepes i romaní.
– Pinars on predominen el pi roig i el pi pinassa.
– Alzinars. Petites zones d’alzines amb sotabosc de garric i margalló.
– Vegetació de ribera en zones on hi ha cursos d’aigua ja sigui estables o temporals.

El substrat geològic afegeix a aquesta serra una singularitat molt especial. L’ampli predomini dels gresos del Buntsandstein, amb les seves característiques rogenques, confereixen al paisatge un cromatisme marcat, de gran atracció visual. Aquesta coloració singular juntament amb la configuració abrupta del terreny contrasta amb el verd policrom de la vegetació de l’entorn.

La toponímia de Desert de les Palmes deriva de l’existència, al centre de la serralada, d’un convent de l’ordre del Carmelites Descalços, els quals assignen a la zona de retir espiritual el terme de desert. D’altra banda, la gran abundància de margallons, amb les característiques palmes d’aquesta petita palmera mediterrània completa el nom.

En definitiva, es tracta d’un espai banyat per la llum mediterrània on la història, el paisatge, la natura i la geologia s’uneixen per oferir valors i bellesa.

Població de trobada: Benicàssim
Comarca: La Plana Alta
Espai Natural:  Parc Natural del Desert de les Palmes
El preu inclou:
Activitats guiades Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

 

1

Primer dia

Els camins del Desert
El nom de Desert de les Palmes deriva de l’existència, al centre de la serralada, d’un antic convent de l’ordre dels carmelites, els quals assignen a la zona de retir espiritual el terme de “desert”. D’altra banda l’abundància de margallons, les petites palmes mediterrànies, completa la denominació toponímica.

Aquesta excursió transcorre per paratges emblemàtics de la muntanya. S’ascendeix al cim més alt de la serralada amb una panoràmica bellísima del litoral proper i de la banda interior de la Plana Alta. L’itinerari, entre d’altres llocs, passa per la microreserva de flora Alt del Colomer i del santuari de les Santes, indret espiritual situat en un paratge frondós i arrecerat.

Distància total itinerari:  15 km.
Desnivells acumulats itinerari: +680 -680

2

Segon dia

Les agulles de Santa Águeda
És en aquests paratges on podem trobar el punt més àlgid pel que fa a la bella coloració dels gresos fracturats del Desert de les Palmes. Tota l’excursió envolta les agulles i transcorre per senders de terrenys rogencs. Els espadats i agulles de la serra formen una estructura escarpada força espectacular que donen un vigor inusual al paisatge de la zona.

Distància total itinerari:  12 km.
Desnivells acumulats itinerari: +389 -389

40.0518244,0.0586635,19

DESERT DE LES PALMES