Baix Maestrat
Destinació
4 dies
Durada
Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 6 persones
PER A GRUPS

Un territori de gran personalitat

La comarca del Baix Maestrat la trobem situada al nord del País Valencià. El Maestrat històric es va començar a crear a finals del segle XIII de la mà de la orde dels Templers. Però, especialment rellevant fou la instal·lació de la orde dels Montesa. També, fou una terra d’acolliment de col·lectius càtars fugits del sud de França. A més, en certs indrets s’hi va desenvolupar l’alquímia.

El Maestrat és un territori a tocar de les muntanyes imponents dels Ports i el Sistema Ibèric. Especialment rellevants, són els colors mediterranis que hi projecten una lluminositat característica. Per tant, us proposem descobrir de primera mà aquesta comarca de gran personalitat i amb un important patrimoni històric i cultural.

Unitats territorials del Baix Maestrat

La Tinença de Benifassà és la zona més muntanyosa. Ocupa la zona nord-occidental. És formada per les conques altes del Tastavins (afluent del Matarranya) i del riu de la Sénia. A més, inclou els darrers contraforts ibèrics. Com a resultat, aquests prenen la direcció SW-NE per tal d’enllaçar amb les serres catalanes meridionals.

La batllia de Cervera és formada per les conques mitjanes del riu Cérvol i la rambla de Cervera o riu Sec de Benicarló. I per la continuació, cap al nord, de la plana de les Coves, on hi ha Sant Mateu i la Salzedella. A més, aquesta zona és formada per una sèrie de valls, de barrancs i de turons creant un relleu confús.

–  La plana de Vinaròs és formada pels sediments aportats pels rius de la Sénia, el riu Cérvol, el riu Sec i la rambla d’Alcalà, principalment. Com a resultat, aquests rius han donat lloc a una plana costanera separada del delta de l’Ebre pel Montsià. Per tant, la trobem emmarcada al sud per la serra d’Irta.

La serra d’Irta ocupa la zona sud, i és formada per les darreres serres que en direcció SSW-NNE travessen el Maestrat. La serra d’Irta (573 m) cau sobre la mar, i les Talaies d’Alcalà deixen al mig la vall d’Alcalà. Formen aquesta zona Alcalà de Xivert i Santa Magdalena de Polpís.

Població de trobada: Alcalà de Xivert
Comarca: Baix Maestrat
Espai Natural:
El preu inclou:
Activitats guiades dels 4 dies. Assegurances
Reportatge fotogràfic
El preu no inclou:
Allotjament Menjars

Informació addicional

PREU PER 3 DIES60 €
PREU PER 2 DIES45 €
PREU PER 1 DIA25 €
1

Primer dia

La serra d’Irta, a tocar del litoral
El Parc Natural de la Serra d’Irta es troba situat al NE de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat. Ocupa part dels termes municipals de Peñíscola, Santa Magdalena de Polpís i Alcalà de Xivert-Alcossebre.

Hi podem trobar un destacat patrimoni històric: castells templaris, ermites cristianes, restes d’un poblat morisc ja desaparegut, bonics penya-segats que s’obren front el mar, platges d’arena, camps de dunes…

Distància itinerari: 12 km.
Desnivells acumulats: +440 -440
2

Segon dia

La vall de Sant Mateu, cruïlla de camins històrics
Sant Mateu és la capital històrica del Maestrat. És una població amb un encant especial que la trobem situada en un altiplà fèrtil, enmig d’un mosaic de terres treballades i regades per nombrosos rierols. En temps de reconquesta era situada en una posició estratègica al nord del regne de València. Sempre va tenir una situació privilegiada en una cruïlla de camins de l’antiga Via Augusta. La orde del Temple i la dels Montesa van jugar un paper molt transcendent per la vila de Sant Mateu. El seu patrimoni històric, artístic i monumental és d’una gran rellevància.

L’excursió que us proposem transcorre per paratges situats al sud de la vila. S’enfila cap a la serra de la Bastida i passa per l’important santuari de la Mare de Déu dels Àngels. El cim de la Bastida ofereix extenses i boniques panoràmiques del Maestrat: des dels Ports de la Tinença fins el Penyagolosa, des del Sistema Ibèric fins la mar Mediterrània.

Distància itinerari: 12 km.
Desnivells acumulats: +360 -360
3

Tercer dia

Moles de Xert, el “far west” del Maestrat
En aquesta ocasió es tracta de fer una circular que envolta aquestes interessants i desconegudes moles de la població de Xert. En un principi l’itinerari ens mostra entorns aspres, però a mesura que avança van apareixent sorpreses inesperades.

Els voltors i les cabres salvatges solen ser presents en uns paisatges canviants i singulars. Fins i tot, hi ha un paisatge realment sorprenent amb certs aires del “far west”, però en petit i amb marca “Maestrat”. A destacar les esplèndides panoràmiques dels Ports, del Montsià i el Maestrat.

Distància itinerari: 12 km.
Desnivells acumulats: +315 -315
4

Quart dia

Canet lo Roig, tradició mil·lenària
Canet lo Roig es troba a l’interior de la comarca del Baix Maestrat, a la planura situada a ponent de la serra de sant Pere. És una terra emmirallada per les muntanyes dels Ports i la Tinença de Benifassà. Els conreus d’oliveres dominen el paisatge. Escampades per les finques n’hi ha moltes de mil·lenàries de les quals s’obtenen bons olis des de temps immemorials.

Aquesta ruta circular ens permetrà donar un tomb pel terme de Canet lo Roig i pujar a la serra de Sant Pere, un lloc enlairat perfecte per albirar aquesta banda del Maestrat que ofereix paisatges de gran qualitat.

Distància itinerari: 14 km.
Desnivells acumulats: +315 -315
Signe + desnivell de pujada
Signe – desnivell de baixada
baix maestrat
baix maestrat
Baix Maestrat
Baix Maestrat
Baix Maestrat
Baix Maestrat
Descobrint el Baix Maestrat