Priorat
Destinació
1 dia
Durada
Rutes temàtiques, Senderisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

Heretges a la serra de Montsant

Després de la caiguda de Siurana en mans dels sarraïns (1153) i durant els primers temps de l’ocupació cristiana, la serra de Montsant i Muntanyes de Prades era un territori feréstec i deshabitat. Els densos boscos sovintejaven arreu. Poc a poc, es va iniciar un procés de repoblament d’aquestes terres. Per tant, és a partir del regnat d’Alfons I el Cast que s’inicia una política de repoblament.

Dins d’aquest context (darrer terç segle XII) comença haver un primer cicle migratori des de terres occitanes cap a terres de la Catalunya Nova. Entre altres llocs, al llarg del curs del riu Segre, la regió de Lleida. I també a les muntanyes de Siurana i el Montsant, el camp de Tarragona, etc. Les oportunitats són prou bones: nous terrenys per rompre, noves zones ramaderes, nous masos per habitar, etc.

El catarisme fou un fenomen religiós i també social els orígens del qual es pot situar a l’entorn de l’any 1000. Per tant, el podem emmarcar dintre d’un procés històric de moviments de renovació del cristianisme. De manera que, aquests moviments herètics es van anar movent per diverses zones del sud d’Europa.

Va ser a terres occitanes on van arrelar amb més intensitat i on foren més durament massacrats. Curiosament, als segles XII i XIII al voltant de la serra de Montsant i de les Muntanyes de Prades existí un focus de gent càtara, la història del qual és poc coneguda.

Predicar i estimar des de la senzillesa 

Els càtars rebutjaven temples i catedrals. També afirmaven que Déu només resideix en els cors  dels fidels. Unes estovalles blanques damunt una taula o pedra, en qualsevol clariana del bosc o d’una cova, els servia d’altar.  Damunt del qual es posaven un Nou Testament traduït a la llengua d’oc, fet absolutament prohibit a Roma. A més, com a única oració resaven el Pare Nostre. Els “purs” o “ancians” beneïen el pa i el distribuïen entre els creients, tal com es feia en els primers temps del cristianisme.

En aquesta excursió guiada de divulgació per la serra de Montsant coneixerem la història dels càtars que habitaren alguns pobles del voltant de Montsant i també de les Muntanyes de Prades.

Població de trobada: Albarca
Comarca: Priorat
Espai natural:
Parc Natural de la Serra de Montsant.
El preu inclou:
Activitat guiada Assegurances senderisme.
El preu no inclou:
Menjars

Aires purs de Montsant
En aquesta sortida us proposem una excursió per diversos entorns de la serra de Montsant. Els cims elevats de la muntanya, els racons silents, la pulcra claredat de l’atmosfera i les àmplies vistes conviden a conèixer la història d’una gent que habitaren la zona que envoltava Montsant i que per la seva manera diferent de pensar i viure, foren etiquetats com a heretges.

Distància itinerari:  12 km.
Desnivells acumulats: +520 -520

.
Horari activitat: de les 9:00 h a les 16:30 h aproximadament.

Demaneu més informació a través del formulari.

serra de Montsant