Ribera d’Ebre
Destinació
2 hores
Durada
Oleoturisme
Tipus activitats
Mínim: 5 persones
PER A GRUPS

ACTIVITAT GASTROCULTURAL
Cata d’olis d’oliva verge extra 

En aquesta activitat ens endinsem en el món de la cultura de l’oli. Fem una cata d’olis d’oliva per tal d’aprendre a valorar-ne les seves propietats sensorials. Interpretem els valors ambientals i paisatgístics dels camps d’oliveres. I també fem un recorregut per la història i els origens de les oliveres i els olis d’oliva al nostre país.

Els origens

Van ser els fenicis i també els grecs els que introduïren l’olivera a Catalunya i la península Cata d'olis d'olivaIbèrica. Però van ser els romans els qui van expandir el cultiu per tot el litoral mediterrani. En el cas d’Hispània esdevingué un dels cultius més importants, juntament amb la vinya. Se sap, per exemple, que des del port de Bàrcino (Barcelona) s’exportava vi i oli a Roma, com també des de Dertosa (Tortosa). El riu Ebre va ser descrit com l’oleum flumen que podria significar “riu de l’oli”.

Cata d’olis d’oliva
Cata d'olis d'oliva

Les característiques que presenta un oli d’oliva vénen marcades per les particularitats de les olives emprades per obtenir-lo. I també pels procediments d’elaboració aplicats. Per tant, aquests factors ens indiquen la qualitat i la puresa de l’oli. Les característiques sensorials dels olis permeten diferenciar-los i en conseqüència condicionen, en part, les preferències dels consumidors. De manera que en una cata d’olis d’oliva l’anàlisi sensorial ens aporta informació objectiva sobre la seva qualitat real. I també permet fer-ne estudis comparats. I ha més ens possibilita aprofundir en la cultura de l’oli.

L’oli d’oliva verge extra i la salut

La creixent popularitat de l’anomenada dieta mediterrània té els fonaments en un ampli ventall d’estudis. Perquè, aquests han evidenciat la relació entre els aliments consumits, en especial el consum de l’oli de d’oliva, i la prevenció d’alguns factors de risc determinants en diverses patologies. Per exemple l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la diabetis, alguns tipus de càncer i les malalties degeneratives. El consum diari d’oli d’oliva verge extra ajuda a prevenir aquestes malalties i per tant a millorar la nostra salut.

La cultura de l’oli
Cata d'olis d'olivaAl voltant de l’oli d’oliva verge extra trobem tot un món de cultura.

Us proposem descobrir-ne la història, les diverses utilitats gastronòmiques, el factors saludables, el paisatge i també la funció ecològica dels conreus d’oliveres.

Us animem a participar en aquesta interessant cata d’olis d’oliva!

Població on es fara l’activitat: Vandellòs – Centre d’Interpretació Molí de l’Oli-
Comarca: Baix Camp
El preu inclou:
Cata d’olis d’oliva verge extra DO Siurana. Assegurances.
Visita centre interpretació del Molí de l’Oli de Vandellòs.
El preu no inclou:

 

1

Apartats activitat

  • Aquesta activitat està composta dels següents apartats:
  • Fem una introducció als origens i el recorregut històric del conreu de les oliveres i els olis d’oliva.
  • Interpretem la funció paisatgística dels camps d’oliveres.
  • Valorem la funció ecològica dels conreus de les oliveres.
  • Realitzem una iniciació a la cata d’olis d’oliva verge extra de la DOP Siurana.
  • Us expliquem com fer una anàlisi sensorial i d’aquesta manera poder diferenciar les diferents propietats organolèptiques que té cada oli.
  • Tastem diversos olis de la DOP Siurana.

Horari activitat: de les 10:00 a les 13:00 h.

Demaneu més informació a través del formulari.

Cata d'olis d'oliva
cata d'olis d'oliva
cata d'olis d'oliva
cata d'olis d'oliva
cata d'olis d'oliva