Baix Ebre
Destinació
1 dia
Durada
Educació ambiental
Tipus activitats
Mínim: 5 famílies
PER A GRUPS

Per passar un dia gaudint del paisatge i els ambients naturals del Delta

A “activitats familiars al Delta” descobrirem ambients naturals de gran valor ecològic.

Observarem la natura i l’espectacle de l’avifauna.

Farem jocs ambientals i ens ho passarem bé.

I també tastarem la saborosa gastronomia del Delta!


Un espai humit amb una rica biodiversitat

Al Delta de l’Ebre hi trobem diversitat d’ambients naturals de suma importància biològica. És la zona humida més important dels Països Catalans i el delta més gran de la Península Ibèrica. Una part de la seva superfície fou declarat parc natural l’any 1983.

Els entorns naturals i les activitats humanes hi coexisteixen des de fa segles. Per tant, al llarg de tot aquest temps, al delta s’hi ha modelat un paisatge fruit de la interacció humana amb el medi. De manera que, al delta hi trobem un territori de paisatges gairebé geomètrics on predominen les parcel·les d’arrossars i els canals d’aigua. Així, com l’extensa i variada xarxa de camins.

L’aigua: l’element vital del Delta

L’aigua és l’element vital del Delta. En primer lloc cal destacar el riu Ebre com a eix central del delta. També cal mencionar les llacunes, els ullals d’aigua dolça, les maresmes, les badies i finalment el mar obert.

En tots aquest llocs hi ha hàbitats molt rics i ben conservats. I a més, cal tenir en compte molts altres ambients: els arrossars, els matollars salabrosos, les platges i el seu sistema dunar, els ambients ruderals de camins i canals, els fangars, etc. La diversitat i interacció d’aquests ambients naturals crea una biodiversitat amb un dinamisme excepcional.

Un paisatge modelat per l’home

Els paisatges del delta són molt característics. Trobem aquí un territori planer, però també laberíntic i, com ja hem dit, integrat per un complex mosaic d’espais naturals. Però, al delta també és rellevant l’activitat humana al llarg del temps. Tot i ser geogràficament un territori “nou” hi trobem tradicions molt arrelades vinculades al conreu de l’arròs i la pesca. La gastronomia hi juga un paper important. El poblament humà configura una marcada personalitat d’aquest territori.

Activitats familiars al Delta

Les possibilitats per conèixer el delta són àmplies i variades. A través d’aquesta proposta “Activitats familiars al Delta” us oferim la possibilitat de conèixer alguns d’aquests ambients naturals del Parc Natural del Delta de l’Ebre i d’aquesta manera valorar-ne la seva importància ambiental. Ho farem amb caminades plàcides on observarem i identificarem la vegetació i també la fauna, destacant l’espectacle que ofereixen les aus. També portarem a terme activitats lúdiques amb jocs didàctics per a grans i per a petits. I a més us explicarem llegendes i contes al voltant del delta, el riu i la mar.

Població de trobada: Deltebre
Comarca: Baix Ebre
Espai Natural: Parc Natural del Delta de l’Ebre
El preu inclou:
Activitats guiades. Assegurança accidents senderisme.
Reportatge fotogràfic.  

 

 

Informació addicional

PREU12 € PER PERSONA ADULTA. MENORS: GRATUÏT.
1

D'excursió pel Garxal

En aquesta excursió descobrirem el Garxal, una nova zona humida que es troba a l’esquerra de la desembocadura actual de l’Ebre. Es tracta d’una llacuna molt poc profunda i en plena formació, amb un gran dinamisme ambiental.

La caminada plàcida que farem ens transportarà per aquesta zona captivadora del Delta. És un lloc especial on s’enfronten i també s’uneixen l’aigua dolça del riu i l’aigua salada de la mar. És tot just en aquest tram on el riu assoleix la seva màxima amplada i un canvi que modifica periòdicament el relleu del lloc. Des d’un magnífic mirador elevat podrem veure una bona panoràmica de la desembocadura del riu Ebre.

Distància itinerari:  5 km.
Desnivells acumulats: +20 -20

 

2

Ocells internacionals

 • En aquesta activitat observarem i identificarem els ocells aquàtics presents a la llacuna del Garxal.
 • Coneixerem els factors limitants que influeixen sobre la població d’ocells aquàtics migradors. 
 • Descriurem els efectes de la disminució i de la degradació dels hàbitats sobre les poblacions d’ocells aquàtics migradors.
 • Traurem conclusions sobre la importància de preservar el Delta i de mantenir aiguamolls arreu del món, ja que els ocells necessiten hàbitats adequats tant en el lloc d’hivernada com en el d’estiueig.
3

Rera la petjada

 • L’activitat pretén ajudar a familiaritzar-se amb el concepte d’hàbitat.
 • Entendre que tots els éssers vius necessiten un hàbitat.
 • Conèixer els principals elements de l’hàbitat d’un animal (aliment, aigua, refugi i espai).
 • Comprendre les conseqüències que tenen les transformacions del medi per a la supervivència de les espècies.
4

Objectes estranys a la natura

 • Aquesta activitat didàctica té com a objectiu valorar l’entorn natural com a recurs que és necessari conservar.
 • Fer evident la presència de deixalles a la natura i reflexionar sobre la dificultat de recollir-les i la conveniència de no llençar-les.
 • Modelar l’acció de recollir deixalles que es troben en la natura.
 • Modelar l’acció de dipositar de manera selectiva els residus.
5

Explorant la Bassa de les Olles

Descobrim aquesta llacuna del Parc Natural. És de dimensions reduïdes però compta amb una gran riquesa d’ambients naturals. S’hi pot observar una important població d’aus aquàtiques en descans i sobrevolant la zona. En aquest itinerari gaudirem d’aquest lloc excepcional i observarem la fauna i la vegetació.

6

Contes i llegendes del Delta

Els contes i les llegendes ens capbussen en territoris imaginaris que ens obrin la porta a connectar amb el món natural. Un llenguatge ancestral de símbols i metàfores s’activen a través dels contes relatats, independentment de la nostra edat i tradició cultural. 

7

El món dels jocs

Quan juguem és quan més vius estem i quan som més nosaltres mateixos. Els jocs ambientals ens integren dintre de l’entorn natural i ens omplin de vida. Els jocs enriqueixen la nostra imaginació i ens ajuden a superar-nos.

ACTIVITATS FAMILIARS AL DELTA DE L'EBRE
ACTIVITATS FAMILIARS AL DELTA DE L'EBRE
ACTIVITATS FAMILIARS AL DELTA DE L'EBRE
ACTIVITATS FAMILIARS AL DELTA DE L'EBRE