Ribera d’Ebre
Destinació
6 hores
Durada
Educació ambiental
Tipus activitats
Mínim: 4 famílies
PER A GRUPS

Anem a fer activitats familiars al bosc

Us proposem activitats familiars al bosc d’educació ambiental per aprendre passant-ho bé. El bosc és una part essencial del patrimoni de la humanitat. És l’ecosistema terrestre que té una estructura més complicada. Probablement ha estat aquesta complexitat la que ha intrigat i fascinat l’ésser humà. Endinsar-se en un bosc és com capbussar-se en el món de la percepció multisensorial. És rebre una pluja de sensacions. És sorprendre’s per cada una de les manifestacions singulars de la naturalesa i gaudir al mateix temps de l’harmonia que transmet el bosc.
.

Els arbres i el sotabosc

L’element fonamental del bosc és l’arbre que disposa de les seves arrels, tronc i tiges com a sistema de suporti transport. Així com la seva capçada de fulles distribuïdes de manera que puguin aprofitar la llum del sol i l’aigua disponible.

Al bosc trobem un altre element important. La llum que deixen passar les capçades dels arbres permet la vida al sotabosc, a les lianes, herbes, bolets, falgueres, molses, arbusts, i tot una llarga llista de vegetals que també conviuen amb els arbres.

 

Hàbitat vital per la fauna

Aquest conjunt vegetal és el refugi, lloc de cria i font d’alimentació de moltes espècies animals: ocells, mamífers, petits insectes o microorganismes que trituren la fullaraca. La fusta viva dels arbres, la morta i fins i tot la podrida mantenen una fauna força variada.

 

Les funcions del bosc

Com podem veure al bosc tot està relacionat i tot té la seva funció vital. La importància d’un bosc és enorme.

  • Filtra la pols i renova l’aire.
  • Forma i protegeix el sòl, evitant la erosió.
  • Reté l’aigua i ajuda a evitar esllavissades i riuades.
  • Millora la qualitat de l’aigua que filtra el seu sòl.
  • Frena el vent. Fa ombra. Evapora gran quantitat d’aigua.

A més produeix fusta, llenya, resina, bolets, pinyes, fruits. Proporciona caça i pastures.
.

Patrimoni paisatgístic

També cal valorar la seva funció paisatgística. El bosc és un element positiu d’estabilitat en el paisatge i, alhora, indicador i garantia de benestar. És un bé molt valuós que cal respectar i gestionar correctament per continuar gaudint de tots els avantatges que comporta la seva existència.

Moltes raons per valorar i preservar el bosc

El bosc ens dóna l’oportunitat de viure experiències positives de contacte amb la natura. Podem sorprendre’ns davant de la forma suggerent d’una fulla d’arbre, l’olor de la terra humida, el color d’una flor, el so del cant d’un ocell, la frescor sota l’ombra d’un gran arbre, la dolçor d’una cirereta d’arboç, la capriciosa silueta d’una roca erosionada, etc. etc.

 

Informació addicional

PREU12 € PER PERSONA ADULTA. MENORS: GRATUÏT.
1

Connectat amb el bosc

Activitats per treballar alguns sentits com ara el tacte, les olors i els sons. De manera activa apreciem tot el que envolta la vida en un bosc: els arbres, el sotabosc, les plantes, el terra humit, el cant dels ocells, el so de l’aire, etc. 

2

Observació atenta

Activitat per fitxar-nos amb detall de tots els actius biològics que podem trobar en un bosc. Cerquem detalls curiosos: alguna cosa que ens sorprèn, alguna cosa que està creixent, algun petit ésser viu que es mou, alguna cosa humida, etc. Elaborem una llista i procedim a fer un intercanvi d’informació.

3

Els beneficis del bosc

Activitat de dinàmica  de grup per valorar els diferents beneficis que els humans extraiem del bosc. Els beneficis que es perceben i els que no. El bosc sempre ens dóna l’oportunitat de viure experiències positives de contacte amb la natura.

4

L'esquirol i els seus amics

Activitats per interpretar i valorar la fauna associada a un bosc. A través d’un relat on el protagonista és un esquirol ens endinsem en el patrimoni faunístic d’un bosc i el seu paper destacat com actiu biològic. 

5

La flor del Panical i la fada del Bosc

Els contes i les llegendes ens capbussen en territoris imaginaris que ens obrin la porta a connectar amb el món natural. Un llenguatge ancestral de símbols i metàfores s’activen a través dels contes relatats, independentment de la nostra edat i tradició cultural. 

6

El món dels jocs

Quan juguem és quan més vius estem i quan som més nosaltres mateixos. Els jocs ambientals ens integren dintre de l’entorn natural i ens omplin de vida. Els jocs enriqueixen la nostra imaginació i ens ajuden a superar-nos.

Educació ambiental per a infants
Activitats familiars al bosc